5x time management tips voor ondernemers

Heb je wel eens het gevoel dat je het erg druk hebt gehad maar je hebt geen idee waarmee? De tijd vliegt voorbij maar alle taken op je to-do lijstje krijg je niet afgevinkt. Toen dit bij mij gebeurde, ben ik eens even goed naar mijn time management gaan kijken. Als ondernemer zijn er zo veel taken die je moet voltooien dat het helemaal niet zo gek is dat je door de bomen het bos niet ziet. Door anderen boeken te lezen zoals Busy leerde ik efficiënter met mijn tijd om te gaan. Dit zijn de 5 dingen die voor mij echt werken.

1. Time karma

In dit artikel biechtte ik al op dat ik geen respect heb gehad voor tijd. Hierdoor was mijn time karma niet al te best. Te laat weg gaan en te laat op afspraken komen, zorgt voor meer problemen dan alleen gezien te worden als een eikel. Hierdoor heb je onderweg stress en heb je meteen een achterstand waardoor al je andere afspraken ook uitlopen. Ik houd mezelf tegenwoordig een beetje voor de gek door een afspraak gewoon een kwartier eerder in mijn agenda te zetten. Mocht ik dan 5 minuten te laat zijn dan ben ik alsnog op tijd. Laten we het CAT (Central. Aranka. Time.) noemen ;).

2. Agenda = leven

Van mijn coach en auteur van het boek Powervrouwen Julia Pimsleur leerde ik als een van de eerste dingen: als het niet in je agenda staat, bestaat het niet in je leven! Ik gebruik Google agenda en zet ALLES erin. Niet alleen de afspraak, maar ook de reistijd, adres en contactgegevens van de persoon moet in de afspraak. Ook vakanties van bijvoorbeeld mijn ouders of collega’s zet ik in de agenda, of eerlijk gezegd, laat ik in mijn agenda zetten. De zin: “Kun je me een agenda uitnodiging sturen?” hoor je mij nu vaak zeggen. Hierbij delegeer ik mijn agenda een beetje maar het is ook logischer, zij hebben de informatie en willen dat ik op tijd ben, dan is een agenda uitnodiging een kleine moeite. Zorg er ook voor dat je belangrijke, niet zakelijke dingen in je agenda zet zoals sporten, uit eten gaan met vriendinnen of héél belangrijk: je me time.

3. Een minuut = 77 seconden

Ben jij net als ik chronisch te laat? Daar is een reden voor. Wist je dat er twee soorten mensen zijn? In deze studie komt naar voren dat ‘Type A’ een minuut ervaart als 58 seconden, waar ‘Type B’ maar liefst 77 seconden uittrekt voor een minuut. Het verschil in tijdsbesef van negentien seconden stapelt zich gaandeweg op en zorgt er uiteindelijk voor dat je te laat komt. Ik ben duidelijk een type B persoon. En omdat ik een minuut zelf niet goed kan inschatten plan ik nu extra tijd in na mijn afspraken. Sinds ik 20 minuten extra tijd inplan tussen afspraken ben ik ook super trots als ik de volle 20 minuten over heb, maar niet gestresst als er minder tijd over is.

4. 6 prioriteiten per dag

Een To Do lijstje is niets nieuws, toch heb ik een nieuwe manier geleerd om mijn dag in te delen. Zo maakte ik voorheen mega lange To Do lijstjes die onmenselijk waren om in een dag af te vinken. Hierdoor wilde ik niet meer naar de lijst kijken en vinkte ik nooit iets af. Daarom heb ik nu mijn Today lijstje. Met 6 taken die ik die dag af moet hebben. Ik maak deze lijst in Google Keep, echt een aanrader als je nog een makkelijke lijstjestool zoekt. Naast mijn Today List heb ik een To Do list waar ik alles opzet waar ik aan denk zodat het uit mijn hoofd is.

5. Time jewelry

Ik heb de afgelopen 5 jaar geen horloge gedragen en gebruikte mijn telefoon voor tijd. En elke keer als ik keek hoe laat het was zag ik alle notificaties die ik gemist had, belangrijk en onbelangrijk. Hierdoor was ik weer 10-15 minuten kwijt aan het lezen van reacties of Whatsapp berichten en wist ik eigenlijk niet eens meer wat de tijd was. Een horloge geeft deze afleidingen niet en heeft een doel: de tijd weergeven. Als je echt serieus bent over het verbeteren van je time management skills, heb je een echt ouderwets horloge nodig en niet eentje die je ook nog je whatsapp berichten toont. Mooi excuus dus om een nieuw horloge aan te schaffen vond ik. En zoals iedereen die actief op Instagram is kwijl ik al een tijdje om alle mooie Daniel Wellington horloges.

Wat doe jij om jouw time te managen? Tips are very welcome!

 

Ben jij er klaar voor om de stap van business dreamer naar business owner te zetten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

plaats een reactie

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

schrijf je in voor de
Pretty ambitious newsletter