5 tips wanneer je even ambitieus als blut bent

ambitieus en blut

Je wilt voor jezelf beginnen maar je bent net zo ambitieus als blut. Ik zal eerlijk zijn, je hebt geld nodig om een succesvol bedrijf te runnen, maar niet om een bedrijf te starten! Als geld hetgeen is wat je tegenhoudt om te starten, heb ik 5 tips voor zodat je morgen kunt beginnen!

 1. Investeer in dingen die opleveren

  Maak een lijst van alles wat je nodig hebt om je bedrijf te starten. Dit is geen businessplan maar meer een boodschappen lijstje. Bekijk daarna bij elk punt of je er geld voor nodig hebt. Maak twee lijstjes, dingen die gratis kunnen en geld kosten. Ga nog een keer door je kostenlijst heen en bekijk welke kosten direct (of op korte termijn) geld zullen opleveren. Deze zet je bovenaan je lijstje. Op deze manier zal je investering geld opleveren en zichzelf terug betalen en met een beetje mazzel genoeg opleveren om nieuwe investering te doen die ook geld oplevert.

 2. Besteed geen geld aan..

  Ik beloof heilig dat je geen geld nodig hebt voor het schrijven van je businessplan en het bouwen van je merk en volgers. Er zijn genoeg gratis templates voor businessplannen en jij moet hier alleen je tijd en kennis in investeren. Jouw publiek bouwen kost ook geen geld. Sociale media zijn gratis en de meeste online tools ook.

 3. Gratis tools

  Als ik een ding heb geleerd is het dat er veel kosten zijn die je zelf bepaalt. Zo kan een website €1000+ kosten maar er zijn ook veel gratis opties. Gebruik zo veel als mogelijk gratis tools om er achter te komen waar je geld in wilt investeren. Soms is het goed om een half jaar iets te testen voordat je er budget voor aanspreekt. Deze (gratis) tools gebruik ik voor mijn bedrijf:
  Google drive – Een opslagtool die je vanaf al je apparaten kan bedienen. Ik sla hier altijd alles in op voor het geval dat ik met mijn laptop in bad ga (true story).
  Canva – Heb je geen geld voor photoshop? Met canva kun je gemakkelijk social media visuals maken. Voor je telefoon raad ik Over aan.
  Hootsuite – Voor het bijhouden van je social media accounts.
  WordPress – Begin niet meteen met een hele dure website. WordPress is gratis en je kan er zeker in de begin fase voldoende mee.

 4. Ruil kennis en arbeid

  Ik rijd in een gesponsorde Smart for Four. Hier hoef ik niet voor te betalen in geld, maar ik betaal Mercedes Benz in promotie op mijn kanalen. Ik voel me hier top bij omdat ik weet dat ik in mediawaarde veel meer bied dan de kosten die de sponsor heeft. Dit soort deals met gesloten beurzen komen vaak voor. Bedenk goed wat jij iemand te bieden hebt. Heb je bijvoorbeeld veel verstand van social media, bied dit aan in ruil voor iets wat je nodig hebt zoals een huisstijl of logo.

 5. Zorg voor Inzicht vanaf dag 1

  Wanneer je dit goed doet bij het opbouwen van je business zal dit je een hoop stress besparen. Zorg dat je inzicht hebt in ALLES wat er in je bedrijf uitgegeven wordt. Vaak zijn we best goed in het weten wat we omzetten. Maar de kosten zijn minstens zo belangrijk. Ik ga elke maand door mijn kosten heen en vergelijk het met mijn begroting. Als ik meer heb uitgegeven dan dat ik begroot heb onderzoek ik of dit niet anders kan of pas ik het aan. Doe dit vanaf  het begin – wanneer je bedrijf nog niet heel ingewikkeld is –  zodat je een goede basis hebt en het overzicht niet kwijt raakt wanneer je bedrijf groeit.

Heb jij vragen over het starten van een bedrijf zonder budget? Just ask me!

 

14 Comments

 1. Misschien zou ik ook een eigen onderneming moeten beginnen. Gewoon, omdat ik jouw tips altijd zo goed vindt en het me ergens ook ontzettend stimuleert om dat gewoon te doen 🙂

 2. Hoewel ik nog niet de ambitie heb om een eigen bedrijf te starten, vind ik het wel heel inspirerend, maar vooral interessant dat je hierover schrijft. Ik vind het bijzonder dat je via je je blog mensen probeert te helpen met hun eigen bedrijf en ideeën. Je bent een ware inspiratiebron. 🙂

  1. Thanks Selena! Ik hoop dat mijn artikelen juist ook door mensen gelezen kan worden die niet de ambitie hebben om te ondernemen. Je kan namelijk binnen een bedrijf ook heel ondernemend zijn en de kwaliteiten van een ondernemer kan iedereen ontwikkelen!

 3. Al lang loop ik met een idee rond, maar door iedere keer denk ik mweh toch maar niet doen. Ik ga van het weekend eens beginnen met een boodschappenlijstje maken 🙂 Thanks voor de duw in de goede richting.

 4. Leuk om te lezen!
  Ik ben zelf bezig om de eerste stappen te zetten om mijn eigen sportmerk te starten.
  Internet is een blessing maar ook een vloek.
  Dan is het leuk om te lezen hoe iemand een soort gelijke stap heeft gemaakt.
  Ik sta nog helemaal aan het begin maar hoop ooit net als jouw een blog te maken over hoe het gelukt is!
  Bedankt voor het delen en ik kijk uit naar de volgende blogs!

  1. Ik ben erg benieuwd naar jouw merk Peter. Zoals je kan zien is het mogelijk, als ik het kan kan iedereen het! Laat je wat zien zodra je verder bent? En laat je niet gek maken door het internet, kies je eigen weg!

 5. Hallo Aranka,
  Ik speel wel heel erg lang met het ondernemersgevoel, ik wil dit zo graag en ergens weet ik dat ik het absoluut zou kunnen. Het gene wat mij enorm tegen houd is het bussiness plan en het geld “aanvragen”… Ik blijft moeite houden dit vooraf te beoordelen zonder dat ik ervaring met de kosten heb… dit blijft voor mij dus nog een dingetje waar ik veel aandacht aan moet besteden.

  1. Hi Tjerlin,

   Thanks voor je berichtje. Al is het businessplan een kluif werk, toch is het heel erg belangrijk omdat het je na laat denken over alle facetten van de business (niet alleen de leuke). En wie weet heb je wel helemaal niet zo veel geld nodig als je denkt. Een ding is zeker, zonder goed plan zal het aanvragen van financiering moeilijker gaan. Niemand verwacht ook van je dat je exact weet hoeveel iets kost. In je eerste jaar zal je alles moeten schatten en opvragen. Zie het ook echt als een budget die je voor jezelf maakt. Ik mag niet meer dan X uitgeven aan marketing om X om te zetten. En aan het eind van de maand evalueer je de begroting. Die kun je maandelijks aanpassen.

   Mijn eerste begrotingen zijn nooit uitgekomen, en nu kom ik steeds dichterbij. Wat het aller leukst is, dat je na 1 jaar kan terugkijken hoe je het een jaar ervoor in dezelfde maand gedaan hebt. En geloof me, zo’n jaar is zo voorbij.

   Heel veel succes! Ik beloof snel met nieuwe artikelen komen over finance en investeringen.

   Liefs, Aranka

 6. Hoi Aranka!
  Super goede tips allemaal. Ik hoop in Juni/Juli afgestudeerd te zijn
  en dan is het plan een eigen praktijk op te zetten. Een heel andere tak dan een
  sportmerk. Maar toch kan ik veel uit je tips halen.

  Ik heb mijn buisiness plan helemaal klaar (denk ik) maar geld en ervaring als therapeut heb ik nog niet. Ik vind het dus heel spannend allemaal of ik dit kan,
  en of het lukt zonder ervaring met een eigen onderneming en als therapeut..En daarnaast zonder geld.. Want je moet toch wel investeren wil je iets kunnen opstarten..

  Thanks voor je tips!
  Liefs,

  1. Hi Maartje,

   Fijn dat je wat uit mijn tips hebt kunnen halen. Ondernemers kunnen vaak van elkaar leren ongeacht welk vak of branch ze zich bevinden. Heb je in je business plan ook een online onderdeel meegenomen? Vaak kun je met de kennis die je op hebt gedaan ook online mensen helpen, de technologie is er in ieder geval al klaar voor. De opstart kosten voor een online business zijn veel lager, zo kun je sparen voor je praktijk.

   Ik zal binnenkort hier meer over posten. Heel veel succes met je onderneming, you can do it!

   Liefs, Aranka

 7. Hoi Aranka,

  Ik zou erg graag een eigen onderneming starten. Ik heb alleen nog niet helemaal duidelijk wat. Ik doe de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving en maak van alles. Op dit moment wil ik mij vooral bezig gaan houden met het maken van sieraden en dingen voor interieur ik doe dit met dingen uit de natuur en epoxy giethars. Ik zou alleen wel meer willen dan alleen producten verkopen, ik wil echt ondernemen en iets betekenen voor de klant. Hier een goed concept voor bedenken vind ik moeilijk.

  Ik heb lig wel al veel aan je tips dus bedankt!

  Liefs, Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *