I quit! Je baan opzeggen voor je droom?

baan opzeggen

“Don’t quit your day job” zei een collega tegen mij toen ik hem vertelde over mijn ‘sportleggings met printjes’ idee vertelde. Toen ik 2 jaar geleden mijn baan opzegde voor Jogha verklaarde veel mensen mij voor gek. Nu ik terug kijk begrijp ik dat erg goed. Het was en is nog steeds een grote uitdaging. Want je baan opzeggen, dat is een stap met veel consequenties. Wanneer is het tijd om je baan op te zeggen en vol te gaan voor jouw droom, je eigen bedrijf?

Je baan opzeggen voor “de droom”

Ik werkte als sales manager bij een marketing bureau. Na mijn mega drukke baan bij start-up fashion community Fashiolista.com was dit een hele verandering voor me. 40 uur werken vond ik weinig en in de vrije uren ging ik veel sporten. Hierdoor is het idee ontstaan om een sportkledinglijn te ontwikkelen voor vrouwen die net als ik gemotiveerd raken door mooie sportkleding. Mijn vader riep al jaren dan ik een ondernemer was (omdat ik met al mijn bazen ruzie kreeg) en zei dat als ik een businessplan schreef, hij mijn startkapitaal wel wilde financieren. Ik wist überhaupt niet hoeveel geld ik nodig zou hebben, dus een businessplan leek me een goed begin.

Toen bleek dat ik een ton nodig had om mijn plannen te realiseren, moest ik een keuze maken: kleiner beginnen naast mijn baan, of head-first-all-in-ogen-dicht-en-springen-maar. Ik koos voor het laatste.

Het schrijven van een businessplan en financiële begroting heb ik naast mijn baan gedaan, dat ging makkelijk (qua tijd dan, er is niets makkelijks aan een businessplan). Bij het schrijven van mijn businessplan kwam ik er achter dat ik minimaal €100.000 euro nodig had (Holy Shitters). Toen bleek dat ik een ton nodig had om mijn plannen te realiseren, moest ik een keuze maken: kleiner beginnen naast mijn baan, of head-first-all-in-ogen-dicht-en-springen-maar. Ik koos voor het laatste en dit betekende: financiering ophalen (ik beloof plechtig snel mijn blog over financiering te posten, maar dit zijn vast 5 tips als je even ambitieus als blut bent). Nog voordat ik een definitieve yes had van mijn investeerders, ben ik bij mijn baas naar binnen gelopen en heb ik hem verteld dat ik een goed idee had en mijn dromen achterna ging. Dit was iets waar ik onwijs tegenop zag en meteen de eerste les was in ondernemerschap. Want mijn baas was ook een ondernemer, en ondernemers have each other’s back! Hij was enthousiast voor me, vond het meer leuk en spannend voor mij dan vervelend dat ik weg ging. Ik heb mijn baan opgezegd en een deadline gesteld van 3 maanden om investering op te halen. Na die 3 maanden moest ik anders van mezelf een parttime baan zoeken of gaan freelancen. Maar ik had een buffer om er vol voor te gaan en een deadline, dus een doel!

Wanneer kun je je baan opzeggen?

Denk jij er aan om te stoppen met werken om je volledig op je bedrijf te storten? Iedere situatie is anders maar toch zijn er aan aantal tips die ik je wil geven voordat je de sprong waagt!

 • Is jouw idee rendabel?
  Zoals iedereen mij het schrijven van een businessplan aanraadde zal ik dit ook blijven doen in mijn artikelen. It’s very fucking important. Je businessplan zal je vertellen of jouw business idee voldoende potentie heeft en je tijd waard is. Lees hier wat er in je businessplan moet staan.
 • Maak een persoonlijk financieel plan
  Naast het financiële plan voor je bedrijf, heb je zelf ook inzicht nodig in je financiën. Dit hoeft helemaal niet zo spannend te zijn als het klinkt. Je moet voor jezelf inzicht creëren in de vaste en variabele kosten. Hoeveel geld heb je nodig as buffer? En hoeveel moet je met je bedrijf omzetten om jezelf een klein salaris te kunnen betalen?
 • Bedenk een plan B
  Ik wist al dat er een kans was dat ik mijn kapitaal niet binnen de 3 maanden zou ophalen. Omdat ik inzicht had wist ik dat ik met bezuinigen (niet uit eten gaan, abonnementen opzeggen of kleding kopen) het met veel minder ook zou redden. Mijn plan B was freelancen (variabel inkomen) en/of een parttime baan (vast inkomen).
 • Creëer een support system
  Zorg ervoor dat jouw directe omgeving van vrienden en familie betrokken zijn bij jouw droom. Niet iedereen heeft ouders die willen investeren of een vriend die meer van de vaste kosten voor zijn rekening neemt zoals ik. Maar als er wel een mogelijkheid is om dit te realiseren kan dit alleen als zij zich betrokken voelen. Begrip en af en toe een warme maaltijd doen wonderen. Ik heb mijn hele familie ingezet bij het versturen van de eerste pakketjes en daar zijn ze nu nog trots op. Betrek je vrienden en familie in jouw droom, ze vinden het fantastisch!
 • Weet waar je aan begint
  Zorg dat je echt weet wat het inhoudt om je eigen bedrijf te beginnen. Zoals je in dit artikel kan lezen had ik een paar dingen toch graag van te voren willen weten. Praat met ondernemers en leg ze jouw situatie voor, luister naar hun verhalen over het beginnen van een bedrijf en vraag om de niet gecensureerde versie.

NOTE: Ervan uit gaande dat je een bedrijf wilt opzetten met personeel en geen zzp-er wil worden heb ik dit artikel geschreven. Er is niets mis met het worden van zzp-er en dan ben je ook zeker een ondernemer, girlboss en super stoer bezig! Maar je kan gemakkelijker als zelfstandige naast je baan klussen doen, afbouwen en berekenen wanneer het goed is om te stoppen.

Ben jij er klaar voor om de stap van business dreamer naar business owner te zetten? Volg dan mijn Business Kickstart Cursus!

10 Comments

 1. Ik vind het zo stoer van je! Echt top gedaan, this takes balls! Ik denk dat ik nog super veel van je zou kunnen leren, dus ik volg je blog van dichtbij (en binnenkort ga ik eens een sollicitatiebrief jouw kant op sturen).

 2. Je bent zo inspirerend! Ik zit al een tijd met het idee om voor mezelf te beginnen, de financiering rond krijgen is alleen mijn grootste obstakel. Ik heb geen familieleden die me hierbij kunnen helpen en zou niet weten bij welke mensen/bedrijven ik moet zijn.

  Ik ben erg benieuwd naar de tips die je kan geven hierover en hou je blog daarom ook goed in de gaten.

 3. Bedankt voor de tip! Ik ga dit boek vandaag nog bestellen. Ik ben heel benieuwd naar de volgende posts.

  Een goede blog gericht op jonge vrouwelijke ondernemers was er nog niet en daar heb jij verandering in gebracht. Keep going on!

  1. Ik ben benieuwd wat je van het boek vindt! Ik vond het ook al verdacht stil in blogland rondom vrouwelijke ondernemers. Maar die zijn volgens mij gewoon te druk bezig met ondernemen. Ik hoop dat er nog meer bij komen! Bedankt voor het volgen!

  1. Wat leuk dat je mij volgt! Ik vertel graag meer, mocht je iets willen weten hoor ik het graag. Ik schrijf vooral over wat de lezers mij in de comments vragen. xo

 4. Wow super gaaf van je! Ik vind je line ook echt mooi, ga binnenkort ook broek kopen alleem vind ik ze allemaal gaaf (dilemma) op een of andere manier kom jij me ook heel bekend voor maar kan het niet plaatsen ? anyway, suc6 verder!

  1. Wat leuk om te horen! Er is inmiddels sale bij jogha. Misschien helpt dat ;). Ik heb in Spijkenisse gewoond, misschien helpt dat? Thanks voor je berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *