Ben jij een #GIRLBOSS?

girlboss

“Ik heb geen bedrijf maar vind het wel heel inspirerend wat je doet” Is een van de comments (vind ik een super leuke comment, keep it up) die ik al een paar keer heb gekregen. Het klinkt als een excuus, zo van “sorry ik ben MAAR in loondienst”. Alsof wat ik schrijf alleen voor ondernemers geschreven is. En dat is helemaal niet zo, mijn artikelen zijn geschreven voor echte girlbosses!

Fancy office, marble MacBooks en “my favorite position is CEO” mok

Ik snap het, door het boek van Sophia Amaruso (mega aanrader) iedereen is ineens #girlboss en begint voor zichzelf. Door alle #girlboss posts op Instagram lijkt het wel alsof je pas meetelt als je 6 man op de payroll hebt met een fancy office, marble MacBooks en “my favorite position is CEO” mok. Ik besef me heel goed dat ik onder anderen mijzelf omschrijf. Wat Instagram alleen niet laat zien is de lange journey om hier te komen. Voordat ik Jogha en Fitgirlcode startte heb ik veel mislukte ondernemingen en misplaatste ambities gehad. Zo heb ik op mijn veertiende geprobeerd model/zangeres en actrice te worden, verkocht ik zelf gemaakte sieraden met strass steentjes op de middelbare school en was ik heel even een petite fashion blogger in 2009 (een extreem slecht idee in een land met alleen lange vrouwen). Allemaal 100% niet succesvol en toch heeft elke poging heeft me meer geleerd dan welke studie dan ook. Ik leerde mijzelf presenteren, onderhandelen, inkopen en het opzetten van een gehoste wordpress blog. In combinatie met de werkervaring als social media manager bij een webshop en sales manager in een super toffe start-up had ik de ervaring om in het diepe te springen.

Soms lijkt het wel of iedereen succesvol geboren is maar vaak zijn het baby steps. Wij zijn met Jogha en Fitgirlcode al 2 jaar bezig en hadden 6 maanden geleden niet eens een kantoor. Het bedrijf groeide zo hard! We zaten met z’n allen aan een lange tafel achterin bij een van mijn investeerders. En dat was zoals je kan zien super knus:

(foto 1 nov 2014, foto 2 feb 2016)

Op deze foto zie je allemaal girlbosses. Nee, ze hebben niet allemaal een eigen bedrijf. Maar om bij ons te kunnen werken moet je de kwaliteiten, talenten en work ethic van een girlboss hebben.

Wat is een #GIRLBOSS?

Niet volgens de urban dictionary maar volgens mij is een girlboss een ambitieuze chick, of dit nu in loondienst, freelance of directeur van haar eigen bedrijf is. Een die beseft dat je tegenwoordig niet meer 30 jaar voor hetzelfde bedrijf werkt. Ze wil financieel onafhankelijk zijn en is bereid hier meer dan hard voor te werken. Ze heeft een kwalitatief netwerk om zich heen gebouwd en zal daarom nooit een dag zonder werk zal zitten. De girlboss is daarnaast iemand die flink in de karmapunten zit en van scriptie interviews een dagtaak kan maken. Haar kwaliteiten ontwikkelt ze door veel te lezen en af te spreken met mensen die haar naar een hoger niveau kunnen tillen. Ze voelt zich niet bedreigd door andere succesvolle dames om haar heen maar heeft een squad die ever expanding is, because everyone can sit with us! Op Instagram waren jullie het ermee eens:

 

We’re all girlbosses

Heb jij ook het gevoel dat je een eigen onderneming, blog of webshop moet hebben om als “succesvol” gezien te worden? Het hebben van een eigen bedrijf is iets heel tofs, maar niet noodzakelijk om zakelijk succesvol te zijn. Herken jij je in mijn omschrijving van de Girlboss? I hope you do!

10 Comments

 1. Amen! Realiseren dat er eerst een hele tijd aan vooraf ging voordat iemand ‘succesvol’ is, is inderdaad niet vanzelfsprekend. Het is een beetje hetzelfde als bij afvallen. Dan ben je voor de buitenwereld ook vaak ‘opeens’ dun terwijl die eerste kilo’s die je niet direct ziet, misschien wel het moeilijkste waren (ervoor gaan, de goede mindset,het begin). Bij de definitie van Girlboss sluit ik me helemaal aan. Wauw wat goed verwoord. Spot on!

  1. Afvallen is inderdaad echt een goed voorbeeld. Mensen zijn vaak ook alleen geïnteresseerd in de “after”, terwijl de before en vooral tijdens toch veel interessanter zijn! x

 2. Helemaal mee eens! Natuurlijk is het geweldig om een eigen bedrijf te hebben, maar dat hoeft niet. Ik heb zelf, na 5 jaar in loondienst te zijn geweest, mijn vaste contract opgezegd en letterlijk voormezelf gekozen! Dat voelt heel goed! En echt niet alles gaat goed, maar doen waar je energie van krijgt en doen wat JIJ wil, is ook iets van een girl boss 😀

  Groetjes Kathelijn

  1. Wat awesome dat je de sprong gewaagd hebt, congrats :). Je webshop ziet er super uit! Ik vind leuke kinderkleding toch zo moeilijk (voor vriendinnen). Keep it up want als ik ooit een kleintje krijg ga ik bij je shoppen! xo

 3. Ah, wat een goed en motiverend artikel! Ik ben nog steeds heel benieuwd naar dat boek, moet het echt nog een keer aanschaffen. Je hebt Girlboss echt perfect omschreven. Soms vergeten mensen hoeveel tijd en werk je hebt gestoken in een bepaald project voordat het echt goed begon te lopen, zo zonde, want sommige dingen kun je niet bereiken in een paar weken of een paar maanden, daar gaan jaren in zitten. x

  1. Ik kan het je zeker aanraden. Het boek is voor iedereen leuk, zelfs mijn vader heeft ‘m gelezen. Het is inderdaad zonde dat dat voortraject als “niet sexy” gezien wordt, terwijl het toch de belangrijkste fase is. Ben heel erg benieuwd wat je van het boek vind, let me know?x

 4. Aranka ik vind jou echt een BAAS! Je inspireert en motiveert mij ontzettend om mijn dromen waar te maken, één daarvan gaat in september in vervulling! (mijn liefde voor dans en muziek delen met kindjes op Bali door hun dansles te geven).
  YOU GO GIRL!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *