In 8 stappen je eigen kledinglijn opzetten

Wil jij een kledinglijn beginnen maar heb je geen idee waar je start? Waar vind je een fabriek of producent die de kleding kan produceren? Dit is een vraag die ik veel krijg als ik vertel over hoe ik mijn kledinglijn Jogha ben begonnen. Een kledinglijn begin je niet zomaar, een sport kledinglijn al helemaal niet. En als je (zoals ik) communicatie gestudeerd, lijkt het wel een hele erge ver-van-je-bed-show. Wil jij weten hoe het allemaal begonnen is? Lees dan hier mijn verhaal. Wil je weten hoe je een kledinglijn start, zo begon ik:

 1. Schrijf een businessplan

  Het maakt niet uit wat voor bedrijf je begint, of het nu een kledinglijn is of een theewinkel, je hebt een plan nodig. In je businessplan omschrijf jij zo nauwkeurig mogelijk wat je idee is, je doelen en hoe je deze gaat bereiken. Je hebt zo veel in je hoofd zitten en het is tijd om concreet naar jouw idee te gaan kijken. Er is geen perfect format van een businessplan. Ik heb veel gehad aan de business model canvas uit het boek The Lean Start-up. Zie dit als een template die je zelf moet invullen. Wil je weten hoe je een businessplan schrijft maakt? In mijn cursus Business Kickstart deel ik mijn businessplan en begroting.

 2. Leg de naam vast

  Heb je al een naam voor je merk? Wacht hier niet te lang mee! Ik heb samen met mijn vader de naam Jogha bedacht. We maakte een lijst van woorden waar het gerelateerd aan moest zijn: yoga, joggen, hardlopen, en gingen daarmee puzzelen. Ook had ik bedacht dat de naam uit 5 of minder karakters moest bestaan, en het mocht nog niets betekenen. Zo kon ik er zelf een lading en een gevoel aan geven. De naam bedacht ik terwijl ik op een domeinnaam website zat. Want, ik wilde persé een .com kunnen registreren. Een domeinnaam registreren is nogal een uitdaging. Er zijn 5 miljoen geregistreerde domeinnamen, deze worden vastgehouden door mensen die ze willen doorverkopen voor veel geld. Het kan zo zijn dat jouw bedachte merknaam in handen is van iemand die domeinnamen verkoopt en daar veel geld voor vraagt. Wanneer je een naam hebt gekozen, leg deze meteen vast als domeinnaam en claim ook de social media kanalen (Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en eventueel Snapchat). Wees hier snel mee dan voorkom je dat je al maanden lang gehecht bent geraakt aan een naam die je niet kan gebruiken.

  Check hier of jouw domeinnaam nog vrij is!

  Is uw domein nog beschikbaar?


  Argeweb

 3. Bedenk een marketing strategie

  Schrijf je marketing plan vóórdat je begonnen bent bent de productie. Je marketing strategie is beschreven aan de hand van je businessplan.

  Bedrijven die voor en tijdens de design fase van een product ook de marketingstrategie bedenken verkopen hun product veel makkelijker. Bedenk wat voor USP’s (wat maakt je bedrijf uniek) jij over je merk gaat communiceren. Bedenk ook hoe de beelden eruit moeten zien in jouw communicatie. Ik heb tijdens de opstartfase van Jogha vaak gedacht: als ik dit op een marmeren tafel neer zou leggen en op Instagram zou posten, valt het dan genoeg op? Dat ik bezig was met mijn marketing strategie zie ik achteraf, toen leek het me handig omdat je op Instagram zo veel producten tegen kwam dat ik me realiseerde dat de producten van Jogha wel op moesten vallen. In jouw marketing plan zet je:

  – Wie jouw ideale klant is
  – Wat het probleem is rondom jouw product voor jouw klant
  – Waar jouw klant online te vinden is
  – Wat de USP’s van jouw product zijn (denk ook aan dingen als verpakking en extra services)
  – De positionering van jouw merk ten opzichte van de concurrent
  – Wie jouw ambassadeurs zijn
  – Planning wanneer je wat gaat communiceren met deadlines

  Ik heb de 30-day trial van Adobe Illustrator gedownload, youtube aangezet en unleashed my inner fashion designer.

 4. Ontwerp het eerste item

  Jij wilt een kledinglijn beginnen, je hebt waarschijnlijk het meeste over de collectie nagedacht en in je businessplan heb je omschreven waar de collectie uit gaat bestaan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden hoe een collectie tot stand komt. Laten we bij een item beginnen, om te testen!

  Je bent zelf designer
  Als je een designer bent dan kun jij mij waarschijnlijk meer vertellen over het design proces.

  Je huurt een designer in
  Heb je een designer in je team? Bekijk samen de marketing strategie, waarden en USP’s van het bedrijf en wat je collectie moet uitstralen.

  Je hebt geen designer en (nog) geen budget
  Ben je net als ik geen designer en heb je niet de financiële middelen om er eentje in te huren? Ik heb de 30-day trial van Adobe Illustrator gedownload, YouTube aangezet en unleashed my inner fashion designer! Zoek op YouTube naar tutorials als “How to design (pants, dresses, hats..) using illustrator“. Het is niet het meest professionele advies wat ik je kan geven, maar mensen vinden het geweldig als ik vertel dat ik zo mijn eerste collectie zelf ontworpen heb. En het laat zien dat je alles kan, je moet je gewoon een beetje buiten je comfort zone durven begeven. Ik heb met mijn eigen designs uit kunnen leggen aan een designer wat ik wilde. Dit werkte erg goed!

 5. Maak een sample 

  Nu je de eerste items uit je collectie hebt ontworpen of laten ontwerpen is het tijd om een sample te laten maken. Hiervoor hoef je niet naar het buitenland, er zijn genoeg net afgestudeerde aspirerende designers die staan te springen om werkervaring op te doen. Ik ben meteen in Azië gaan kijken omdat sportkleding van synthetische materialen gemaakt wordt en daar zijn ze gewoon beter in. Een betrouwbare producent vinden is moeilijk en je zal waarschijnlijk niet meteen met de eerste in zee willen. Mijn producent van Jogha komt uit Thailand maar mijn eerste samples kwam uit China. Zij hebben van mijn designs die ik in Illustrator gemaakt had, de eerste samples gemaakt. Hier heb ik gewoon voor betaald. Maak de afspraak met je producent dat hij het geld van de samples van de productiekosten aftrekt.

  Hoe vind je een producent?
  Ga naar beurzen voor stoffen zoals Premier Vision, maak business kaartjes en zorg dat je een netwerk opbouwt. Fabrieken voor stoffen, garen en ritsen kennen ook
  Zoek vanuit je netwerk zodat je meteen referenties kan vragen, praat met agentschappen voor kledingproductie. Heb je LinkedIn, kijk dan eerst binnen jouw netwerk. Er zit vast iemand tussen die je kan voorstellen aan een persoon die jij nodig hebt. Er is één regel: het komt niet aanwaaien, je moet echt je best doen! Je bent
  5 handshakes verwijderd van de president (zeggen ze) maar je moet wel brutaal zijn en om hulp durven vragen. En als het echt niet anders kan, kun je via Alibaba zoeken. Ik ben geen fan van Alibaba omdat ik zelf wel eens 3 dagen op zoek ben geweest naar een yogamatten leverancier; het is een soort marktplaats voor producten en productie. Maar zoals op marktplaats zit er ook veel crap tussen en – vooral in de beginfase – wil je een betrouwbare partij voor jouw productie.
  – Google, dit is je beste vriend! Google alles maar zorg wel dat je een goede en betrouwbare partij vindt.

 6. Get out of the building

  Beste tip die ik ooit gekregen heb! Ga niet alleen binnen zitten achter je laptop hopend dat de kansen jouw kant op vliegen. Ook als je businessplan of de samples nog niet klaar zijn ben je al bezig met het verkopen van jouw producten en jouw bedrijf. Praat met relevante connecties over jouw idee, zo kun je ook feedback ontvangen die je in dit proces hard nodig hebt. Jouw passie en enthousiasme zullen je helpen om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Ga naar netwerk events in jouw branche en bezoek start-up beurzen. Praat met andere ondernemers, zij weten hoe de start-up fase is en zullen graag hun wijsheid met jou delen. Deel je plannen met de wereld en wees niet bang dat iemand jou een dromer vindt of je idee pikt.

  Let wel op: wanneer je over serieuze zaken praat en gevoellige documenten moet sturen of overhandigen, bescherm jezelf dan door een NDA (non-disclosure agreement) op te stellen. Dit is een geheimhoudingsverklaring die voor beiden partijen geldt. Je onderbuikgevoel zal je vertellen wanneer het tijd is om zo’n document op te stellen. Wanneer bijvoorbeeld je businessplan af is en een potentiële investeerder het wil lezen. Dit raad ik niet aan zonder NDA, naast dat dit je beschermt laat je ook zien dan je jouw plan serieus neemt en waarde heeft.

 7. Begin voordat je er klaar voor bent

  Het schrijven van de marketing strategie ben je al mee begonnen, maar ook voordat je product klaar is kun je veel marketing uitvoeren om de sales straks door het dak te laten gaan. Ook zonder product kun je klanten werven!

  Het doel is: zo veel mogelijk mensen in de doelgroep omschreven in je businessplan bereiken. Toen ik Jogha bedacht in 2013 duurde het een jaar voordat we gelanceerd waren. In de productiefase hebben we Fitgirlcode gemaakt, dit diende als platform om vragen te stellen aan sportende vrouwen. Deze vrouwen kon ik betrekken bij het productie proces en vragen wat voor producten zij graag wilde zien in de webshop. Zorg ervoor dat jij jouw klant al ver voor je lanceert hebt geïdentificeerd en in gesprek mee bent. Je kunt dit doen door je social kanalen alvast in te richten en content te delen die in relatie staan tot jouw producten. Maar ook door te teasen met behind the scenes beelden van de opstartfase. Neem de klant mee in de journey, dit zal je al onderscheiden van je concurrent voordat je begonnen bent! En verzamel zo snel mogelijk e-mail adressen, dan ben je niet afhankelijk van een algoritme op Instagram om aan jouw community te laten weten dat jouw producten te koop zijn.

 8. Maak een begroting en investeer

  Wat kost het om een kledinglijn te produceren? Dat hangt helemaal af van de grootte van je productie en de kwaliteit. Maar een kledinglijn is zeker een businessmodel waar je eerst veel in investeert voordat je er iets mee verdient. 

  Maak een begroting. Ik gebruik hier excel voor. In de begroting staan mijn verwachtte inkomsten en geschatte kosten. Ik heb zelf een begroting gemaakt waarbij ik alleen hoef in te vullen hoeveel producten ik verwacht te verkopen en voor welk bedrag. Wil je precies weten hoe je jouw begroting invult en hoe je jouw begroting kan gebruiken als marketingplan? Volg dan de Business Kickstart cursus!

  – Investeer in de collectie. In jouw begroting zet je ook hoe hoog de kosten zijn voor een eerste collectie en je ziet hoe snel je dit terug verdient. De investering kan al snel duizenden euro’s zijn. Heb je geen start kapitaal of mis je nog een deel. Dan kun je opzoek gaan naar investeerders of je kunt een crowdfunding campagne opzetten.

Dit is jouw journey

Over de volgorde van mijn stappenplan heb ik erg lang na moeten denken. Er is namelijk geen juiste volgorde, veel overlapt elkaar. Ik heb alle punten door elkaar heen gedaan. Daarnaast is dit ver van de normale manier om een kledinglijn op te zetten. Juist het feit dat ik geen designer ben laat zien dat je eigenlijk alles kan, je moet het maar graag genoeg willen. Ik was de collectie aan het ontwerpen terwijl ik mijn businessplan schreef. Bij dit soort grote projecten is het verstandig om af en toe je werk af te wisselen. Nadat je urenlang met Illustrator hebt gewerkt het ook wel even fijn om weer een nieuw stuk te schrijven voor je businessplan. Ook versterkt het elkaar, ik kreeg door het ontwerpproces veel nieuwe ingevingen voor mijn businessplan, tijdens het schrijven van mijn marketing strategie heb ik Fitgirlcode gemaakt. Er is geen standaard document die je gaat klaarstomen voor het starten van een bedrijf of in mijn geval kledinglijn en community, zorg ervoor dat je kansen creëert en herkent. Als ik een ding heb geleerd is dat succesvolle ondernemers niet de slimste, beste of het rijkst* zijn, dit zijn de mensen die niet opgegeven hebben toen het zwaar werd. Met dit gegeven kan iedereen, waar ze ook vandaan komen, succesvol zijn. Dat is toch wel een fijne gedachte!

Ik ben benieuwd, waarom heb je dit artikel gelezen, wil jij je eigen merk starten? Zo ja, wat houdt je tegen?

Ben je echt serieus? Kickstart jouw bedrijf in 7 dagen van droom naar business. In mijn e-book Business Kickstart geef ik je de tools om een winstgevend bedrijf opzetten te realiseren in slechts 7 dagen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

plaats een reactie

Hi, ik ben Aranka

Ik help ondernemers een online business te groeien zonder gek te worden. Door bewezen technieken te delen om een online community te bouwen vol met ambassadeurs en klanten van jouw bedrijf.

GET SOCIAL

CATEGORIEËN

schrijf je in voor de
Pretty ambitious newsletter