In 8 stappen je eigen kledinglijn opzetten

kledinglijn

Wil jij een kledinglijn beginnen maar heb je geen idee waar je start? Waar vind je een fabriek of producent die de kleding kan produceren? Dit is een vraag die ik veel krijg als ik vertel over hoe ik mijn kledinglijn Jogha ben begonnen. Een kledinglijn begin je niet zomaar, een sport kledinglijn al helemaal niet. En als je (zoals ik) communicatie gestudeerd, lijkt het wel een hele erge ver-van-je-bed-show. Wil jij weten hoe het allemaal begonnen is? Lees dan hier mijn verhaal. Wil je weten hoe je een kledinglijn start, zo begon ik:

 1. Schrijf een businessplan

  Het maakt niet uit wat voor bedrijf je begint, of het nu een kledinglijn is of een theewinkel, je hebt een plan nodig. In je businessplan omschrijf jij zo nauwkeurig mogelijk wat je idee is, je doelen en hoe je deze gaat bereiken. Je hebt zo veel in je hoofd zitten en het is tijd om concreet naar jouw idee te gaan kijken. Er is geen perfect format van een businessplan. Ik heb veel gehad aan de business model canvas uit het boek The Lean Start-up. Zie dit als een template die je zelf moet invullen. Wil je weten hoe je een businessplan schrijft maakt? In mijn cursus business kickstarter deel ik mijn businessplan en begroting.

 2. Leg de naam vast

  Heb je al een naam voor je merk? Wacht hier niet te lang mee! Ik heb samen met mijn vader de naam Jogha bedacht. We maakte een lijst van woorden waar het gerelateerd aan moest zijn: yoga, joggen, hardlopen, en gingen daarmee puzzelen. Ook had ik bedacht dat de naam uit 5 of minder karakters moest bestaan, en het mocht nog niets betekenen. Zo kon ik er zelf een lading en een gevoel aan geven. De naam bedacht ik terwijl ik op een domeinnaam website zat. Want, ik wilde persé een .com kunnen registreren. Een domeinnaam registreren is nogal een uitdaging. Er zijn 5 miljoen geregistreerde domeinnamen, deze worden vastgehouden door mensen die ze willen doorverkopen voor veel geld. Het kan zo zijn dat jouw bedachte merknaam in handen is van iemand die domeinnamen verkoopt en daar veel geld voor vraagt. Wanneer je een naam hebt gekozen, leg deze meteen vast als domeinnaam en claim ook de social media kanalen (Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en eventueel Snapchat). Wees hier snel mee dan voorkom je dat je al maanden lang gehecht bent geraakt aan een naam die je niet kan gebruiken.

  Check hier of jouw domeinnaam nog vrij is!

  Is uw domein nog beschikbaar?


  Argeweb

 3. Bedenk een marketing strategie

  Schrijf je marketing plan vóórdat je begonnen bent bent de productie. Je marketing strategie is beschreven aan de hand van je businessplan.

  Bedrijven die voor en tijdens de design fase van een product ook de marketingstrategie bedenken verkopen hun product veel makkelijker. Bedenk wat voor USP’s (wat maakt je bedrijf uniek) jij over je merk gaat communiceren. Bedenk ook hoe de beelden eruit moeten zien in jouw communicatie. Ik heb tijdens de opstartfase van Jogha vaak gedacht: als ik dit op een marmeren tafel neer zou leggen en op Instagram zou posten, valt het dan genoeg op? Dat ik bezig was met mijn marketing strategie zie ik achteraf, toen leek het me handig omdat je op Instagram zo veel producten tegen kwam dat ik me realiseerde dat de producten van Jogha wel op moesten vallen. In jouw marketing plan zet je:

  – Wie jouw ideale klant is
  – Wat het probleem is rondom jouw product voor jouw klant
  – Waar jouw klant online te vinden is
  – Wat de USP’s van jouw product zijn (denk ook aan dingen als verpakking en extra services)
  – De positionering van jouw merk ten opzichte van de concurrent
  – Wie jouw ambassadeurs zijn
  – Planning wanneer je wat gaat communiceren met deadlines

  Ik heb de 30-day trial van Adobe Illustrator gedownload, youtube aangezet en unleashed my inner fashion designer.

 4. Ontwerp het eerste item

  Jij wilt een kledinglijn beginnen, je hebt waarschijnlijk het meeste over de collectie nagedacht en in je businessplan heb je omschreven waar de collectie uit gaat bestaan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden hoe een collectie tot stand komt. Laten we bij een item beginnen, om te testen!

  Je bent zelf designer
  Als je een designer bent dan kun jij mij waarschijnlijk meer vertellen over het design proces.

  Je huurt een designer in
  Heb je een designer in je team? Bekijk samen de marketing strategie, waarden en USP’s van het bedrijf en wat je collectie moet uitstralen.

  Je hebt geen designer en (nog) geen budget
  Ben je net als ik geen designer en heb je niet de financiële middelen om er eentje in te huren? Ik heb de 30-day trial van Adobe Illustrator gedownload, YouTube aangezet en unleashed my inner fashion designer! Zoek op YouTube naar tutorials als “How to design (pants, dresses, hats..) using illustrator“. Het is niet het meest professionele advies wat ik je kan geven, maar mensen vinden het geweldig als ik vertel dat ik zo mijn eerste collectie zelf ontworpen heb. En het laat zien dat je alles kan, je moet je gewoon een beetje buiten je comfort zone durven begeven. Ik heb met mijn eigen designs uit kunnen leggen aan een designer wat ik wilde. Dit werkte erg goed!

 5. Maak een sample 

  Nu je de eerste items uit je collectie hebt ontworpen of laten ontwerpen is het tijd om een sample te laten maken. Hiervoor hoef je niet naar het buitenland, er zijn genoeg net afgestudeerde aspirerende designers die staan te springen om werkervaring op te doen. Ik ben meteen in Azië gaan kijken omdat sportkleding van synthetische materialen gemaakt wordt en daar zijn ze gewoon beter in. Een betrouwbare producent vinden is moeilijk en je zal waarschijnlijk niet meteen met de eerste in zee willen. Mijn producent van Jogha komt uit Thailand maar mijn eerste samples kwam uit China. Zij hebben van mijn designs die ik in Illustrator gemaakt had, de eerste samples gemaakt. Hier heb ik gewoon voor betaald. Maak de afspraak met je producent dat hij het geld van de samples van de productiekosten aftrekt.

  Hoe vind je een producent?
  Ga naar beurzen voor stoffen zoals Premier Vision, maak business kaartjes en zorg dat je een netwerk opbouwt. Fabrieken voor stoffen, garen en ritsen kennen ook
  Zoek vanuit je netwerk zodat je meteen referenties kan vragen, praat met agentschappen voor kledingproductie. Heb je LinkedIn, kijk dan eerst binnen jouw netwerk. Er zit vast iemand tussen die je kan voorstellen aan een persoon die jij nodig hebt. Er is één regel: het komt niet aanwaaien, je moet echt je best doen! Je bent
  5 handshakes verwijderd van de president (zeggen ze) maar je moet wel brutaal zijn en om hulp durven vragen. En als het echt niet anders kan, kun je via Alibaba zoeken. Ik ben geen fan van Alibaba omdat ik zelf wel eens 3 dagen op zoek ben geweest naar een yogamatten leverancier; het is een soort marktplaats voor producten en productie. Maar zoals op marktplaats zit er ook veel crap tussen en – vooral in de beginfase – wil je een betrouwbare partij voor jouw productie.
  – Google, dit is je beste vriend! Google alles maar zorg wel dat je een goede en betrouwbare partij vindt.

 6. Get out of the building

  Beste tip die ik ooit gekregen heb! Ga niet alleen binnen zitten achter je laptop hopend dat de kansen jouw kant op vliegen. Ook als je businessplan of de samples nog niet klaar zijn ben je al bezig met het verkopen van jouw producten en jouw bedrijf. Praat met relevante connecties over jouw idee, zo kun je ook feedback ontvangen die je in dit proces hard nodig hebt. Jouw passie en enthousiasme zullen je helpen om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Ga naar netwerk events in jouw branche en bezoek start-up beurzen. Praat met andere ondernemers, zij weten hoe de start-up fase is en zullen graag hun wijsheid met jou delen. Deel je plannen met de wereld en wees niet bang dat iemand jou een dromer vindt of je idee pikt.

  Let wel op: wanneer je over serieuze zaken praat en gevoellige documenten moet sturen of overhandigen, bescherm jezelf dan door een NDA (non-disclosure agreement) op te stellen. Dit is een geheimhoudingsverklaring die voor beiden partijen geldt. Je onderbuikgevoel zal je vertellen wanneer het tijd is om zo’n document op te stellen. Wanneer bijvoorbeeld je businessplan af is en een potentiële investeerder het wil lezen. Dit raad ik niet aan zonder NDA, naast dat dit je beschermt laat je ook zien dan je jouw plan serieus neemt en waarde heeft.

 7. Begin voordat je er klaar voor bent

  Het schrijven van de marketing strategie ben je al mee begonnen, maar ook voordat je product klaar is kun je veel marketing uitvoeren om de sales straks door het dak te laten gaan. Ook zonder product kun je klanten werven!

  Het doel is: zo veel mogelijk mensen in de doelgroep omschreven in je businessplan bereiken. Toen ik Jogha bedacht in 2013 duurde het een jaar voordat we gelanceerd waren. In de productiefase hebben we Fitgirlcode gemaakt, dit diende als platform om vragen te stellen aan sportende vrouwen. Deze vrouwen kon ik betrekken bij het productie proces en vragen wat voor producten zij graag wilde zien in de webshop. Zorg ervoor dat jij jouw klant al ver voor je lanceert hebt geïdentificeerd en in gesprek mee bent. Je kunt dit doen door je social kanalen alvast in te richten en content te delen die in relatie staan tot jouw producten. Maar ook door te teasen met behind the scenes beelden van de opstartfase. Neem de klant mee in de journey, dit zal je al onderscheiden van je concurrent voordat je begonnen bent! En verzamel zo snel mogelijk e-mail adressen, dan ben je niet afhankelijk van een algoritme op Instagram om aan jouw community te laten weten dat jouw producten te koop zijn.

 8. Maak een begroting en investeer

  Wat kost het om een kledinglijn te produceren? Dat hangt helemaal af van de grootte van je productie en de kwaliteit. Maar een kledinglijn is zeker een businessmodel waar je eerst veel in investeert voordat je er iets mee verdient. 

  Maak een begroting. Ik gebruik hier excel voor. In de begroting staan mijn verwachtte inkomsten en geschatte kosten. Ik heb zelf een begroting gemaakt waarbij ik alleen hoef in te vullen hoeveel producten ik verwacht te verkopen en voor welk bedrag. Wil je precies weten hoe je jouw begroting invult en hoe je jouw begroting kan gebruiken als marketingplan? Volg dan de business kickstart Instagram cursus!

  – Investeer in de collectie. In jouw begroting zet je ook hoe hoog de kosten zijn voor een eerste collectie en je ziet hoe snel je dit terug verdient. De investering kan al snel duizenden euro’s zijn. Heb je geen start kapitaal of mis je nog een deel. Dan kun je opzoek gaan naar investeerders of je kunt een crowdfunding campagne opzetten.

Dit is jouw journey

Over de volgorde van mijn stappenplan heb ik erg lang na moeten denken. Er is namelijk geen juiste volgorde, veel overlapt elkaar. Ik heb alle punten door elkaar heen gedaan. Daarnaast is dit ver van de normale manier om een kledinglijn op te zetten. Juist het feit dat ik geen designer ben laat zien dat je eigenlijk alles kan, je moet het maar graag genoeg willen. Ik was de collectie aan het ontwerpen terwijl ik mijn businessplan schreef. Bij dit soort grote projecten is het verstandig om af en toe je werk af te wisselen. Nadat je urenlang met Illustrator hebt gewerkt het ook wel even fijn om weer een nieuw stuk te schrijven voor je businessplan. Ook versterkt het elkaar, ik kreeg door het ontwerpproces veel nieuwe ingevingen voor mijn businessplan, tijdens het schrijven van mijn marketing strategie heb ik Fitgirlcode gemaakt. Er is geen standaard document die je gaat klaarstomen voor het starten van een bedrijf of in mijn geval kledinglijn en community, zorg ervoor dat je kansen creëert en herkent. Als ik een ding heb geleerd is dat succesvolle ondernemers niet de slimste, beste of het rijkst* zijn, dit zijn de mensen die niet opgegeven hebben toen het zwaar werd. Met dit gegeven kan iedereen, waar ze ook vandaan komen, succesvol zijn. Dat is toch wel een fijne gedachte!

Ik ben benieuwd, waarom heb je dit artikel gelezen, wil jij je eigen merk starten? Zo ja, wat houdt je tegen? Ben je echt serieus check dan mijn Instagram cursus business kickstart

61 Comments

 1. Ik ben net m’n eigen bedrijf (in bijberoep) ben begonnen en dus nog volop in de opstartfase! So far, so good, maar ik blijf mezelf heel graag bijlezen (je kan nooit genoeg weten!) over het starten van een eigen zaak en alles wat erbij komt kijken. Ik ben ook net gestart met een traject voor jonge, startende ondernemers om gelijkgezinden te leren kennen en ik lees jouw blog om weer tot nieuwe inzichten te komen! 🙂 Ik kijk al uit naar het volgende artikel!

  Een ‘probleem’ waar ik momenteel op stuit is dat ik nog heel onzeker ben tijdens onderhandelingen. Zou je daar misschien eens dieper op kunnen ingaan in een artikel? Dat zou interessant zijn! 😉

  Groetjes en keep up the – very!- good work,
  Evi

  1. Hi Evi, tof dat je begonnen bent! Je aansluiten bij netwerk bijeenkomsten voor starters is heel slim en nuttig. Ik krijg zelf ook nog veel inspiratie door alleen maar naar anderen te luisteren. Jouw “probleem” herken ik erg goed! En ik zal er een artikel aan wijden! Ik heb wel wat nuttige tips die je zullen leren om hiermee om te gaan. Bedankt voor de inspiratie. Mocht je nog meer onderwerpen tegenkomen die ik zou kunnen behandelen, let me know! Liefs, Aranka

 2. Thank youuuuu voor dit artikel! Heel duidelijk en boeiend, ook al begin ik net met een armbandenlijn (ipv een kledinglijn :)), de tips zijn alsnog van toepassing! Daarbij lezen je artikelen lekker weg. Keep up the good work.

  x Sophie

  1. Wat leuk om te horen dat je al bezig bent en wat aan mijn artikelen hebt. Zijn er nog dingen waar je tegen aanloopt? Dan heb ik weer een leuk onderwerp voor mijn volgende blog 🙂 Liefs, Aranka

   1. Misschien is het een idee om een blogpost te schrijven over hoe je mensen van jouw doelgroep kunt benaderen? Ik ben namelijk actief op Instagram, maar hoe bind ik meer mensen om me heen om te zorgen dat ze ook daadwerkelijk iets kopen :). Door bijvoorbeeld mijn producten op te sturen naar online influencers en hopen dat ze je opmerken of door samenwerkingen aan te gaan? En hoe zet je dan zoiets op. Veel vragen, haha, maar misschien brengt het je op ideëen! X, Sophie

 3. Hoi aranka

  Ik heb met zoveel interesse je artike gelezen. Ik ben sinds mijn webshop begonnen voor dames fitnesskleding,en toen is het ideeën omstaan voor mijn eigen lijn. Heb toevallig net een tekentablet aangeschaft en ook de trial van Adobe. Ik wilde eerst mijn ontwerpen gaan maken en dan verder kijken maar jouw idee om social media erbij te betrekken klinkt heel goed om gelijk je bekendheid op te bouwen. Mijn idee voor dit alles is pas in maart ontstaan en kom wel voorruit. Geduld vind ik echt moeilijk!! ( je wilt zo graag bestellingen van klanten, maar ze moeten je ook vinden). Daarnaast ben ik moeder van 2 met een goede baan en een man met Een bedrijf waar ik de administratie voor doe!! Gister had ik echt een grote dip dag. En vandaag lees ik bij toeval je artikel!! Dank, dit geeft me weer een boost!!

  1. Wat goed om te horen dat je na een dipje (die hebben we allemaal wel eens) je weer geïnspireerd voelt! En het is een eer dat mijn artikel hierin een rol kan spelen. Je bent al goed op weg, sta daar elke dag even bij stil. Je mindset is erg belangrijk en beinvloed je vermogen om te presteren. Dus elke ochtend mag je echt wel even tegen jezelf zeggen dat je een mega badass mompreneur bent die haar man ondersteunt in zijn dromen terwijl ze die van haar achterna gaat. Dikke respect voor jou. Ga zo door!

   1. Hoi Aranka. Lees nu eigenlijk pas je reactie☺️. Leuk om te lezen. Mijn winkel begint te lopen en inspiratie genoeg voor mijn designs, maar neem de tijd. Wil graag dat het goed is!!
    Succes met jogha ik vind het een sterk en mooi merk!!

 4. Wat een inspirerend en leuk verhaal! Mag ik vragen hoe je bij de producent in Thailand bent gekomen voor het laten maken van de samples? Liefs, Louise

  1. Hi Louise,
   Ik ben via een contact bij Thailand uitgekomen. Daarvoor heb ik naar China gekeken en tegenwoordig produceren we in meerdere landen. Je samples kun je ook in Nederland laten maken met bijvoorbeeld studenten, het hoeft niet altijd ver weg. Liefs, Aranka

 5. Heel cool allemaal Aranka!
  Ik zit echt nog in de fase: “ik heb een top idee!” (naast mijn eigen bedrijf als Personal Trainer) maar zit idd niet voor niets jouw verhaal te lezen 😉
  Je inspireert, laat zien dat het vanuit welke hoek je ook komt mogelijk is, dus mijn journey ga ik gewoon voortzetten!
  Ik weet je nu te vinden als ik vragen heb haha!

  Liefs Elske

  1. Succes begint vaak met een top idee! Ik zou in jouw fase het boek growth hacking marketing aanraden (staat in mijn leeslijst rechts op de homepage). Succes en ik hoop snel van je te horen dat je begonnen bent! Liefs, Aranka

 6. Hi Aranka,

  Wat een leuk en interessant stuk! Naar mijn zoektocht naar marketingtips kwam ik op jouw blog terecht. En na het lezen van alle comments dacht ik ook maar een reactie te wagen.

  Sinds een halfjaartje heb ik een kledingmerk en dat loopt bij familie, vrienden en kennissen (en daar weer vrienden van) best wel prima. Ik krijg veel positieve reacties wat natuurlijk motiverend werkt.

  Maar nu wil ik graag een stapje verder, meer mensen aanspreken en voornamelijk mensen bereiken die ik niet ken. Hoe zou jij mij adviseren om rustig aan te verkopen buiten mijn vriendenkring om? Ik heb een goede site en actieve social media accounts.

  Groet,
  Justin

  1. Hi Justin,
   Wat leuk dat je bent begonnen met ondernemen. Ik weet niet genoeg van je bedrijf om echt advies te hebben. Heb je al een webshop? Zo kun je je social media kanalen gebruiken om conversies (sales) te krijgen online, een andere manier om op te schalen is om resellers jouw kleding te laten verkopen. Dit is allemaal erg afhankelijk van je marge, voorraad en collectie. Zie jij jouw kleding graag in winkels of puur en alleen online? Ik zou je sterk aanraden om een businessplan te schrijven. En een financieel plan, zo kun je kijken wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
   Succes!

 7. Hi Aranka,

  In deze blog en nog een andere blog heb je het over een artikel dat je gaat plaatsen over de financiering van een bedrijf. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee. komt het artikel nog? 🙂

  Groetjes Laura

  1. Hi Laura,

   Je hebt helemaal gelijk, ik zal het artikel afmaken en het de volgende maken die gepost wordt! Als je je inschrijft voor mijn newsletter dan krijg je hier automatisch een berichtje van.

   Groetjes,
   Aranka

 8. Beste Aranka,

  Wat een inspirerend stuk voor mij als lezer. Op dit moment zelf druk bezig met een ondernemersplan. Ik had al wel langer een bedrijf in de visagie/harstyling maar door mijn eigen onzekerheid en het er naast moeten werken dit nooit goed van de grond gekregen. Na een burn-out besloten het roer om te gaan gooien. ( wat een cliché ) Maar het werkt echt!Zelf wil ik “red carpet/wedding dresses “gaan maken en een “ready to wear”collectie. Hiervoor volg ik nu lessen sinds een jaartje. Ik ben er nog lang niet, maar het motiveert om door te pakken als je dit stuk leest. Bedankt voor je motivatie, Vriendelijke groet, Eline

  1. Hi eline, wat goed dat je weer verder bent gegaan met je droom! Ik ben blij dat ik mee kan helpen door mijn ervaringen te delen. Als je nu zorgt dat je jurken klaar zijn tegen de tijd dat ik ga trouwen dan ben ik misschien wel je eerste klant ;). Geen haast hoor, hij heeft me (nog) niet gevraagd haha. Liefs, Aranka

 9. hey Aranka, ik vind het heel leuk om dit te lezen, want ik wil ook heel graag een kledinglijn starten, maar ben daar eigenlijk veelste jong voor (denk ik) ik ben namelijk 13 jaar. Ik ben daar heel erg mee bezig, maar heb ook niet veel tijd, omdat ik natuurlijk ook op school zit. Maar ben wel heel erg bezig met plannen voor de toekomst! Wat vind jij eigenlijk een goede leeftijd om een eigen bedrijf te starten?

  1. Hi Zain,

   Wat leuk dat je nu al weet wat je wil worden. Nu een bedrijf beginnen is misschien nog wat veel naast school maar je kan wel al keuzes maken die het in de toekomst makkelijker maken om te beginnen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om vakken als M&O en economie te volgen. En wanneer je kan kiezen voor keuzevakken, meeloopdagen, stages je op ondernemen te richting. Ik heb toen ik 14 was sieraden op school verkocht omdat ik deze zelf maakte en mensen vonden ze mooi. Ik heb dit nooit als bedrijfje gezien maar dit was wel het begin van mijn ondernemers journey. Dus de leeftijd om een bedrijfje op te zetten kan ik je niet in adviseren. Mijn eerste pogingen tot ondernemen mislukte in het begin dus je kan niet jong genoeg beginnen met starten, falen en leren. Het makkelijkste om een eigen bedrijf te beginnen is na je 18e, daarvoor heb je nog veel toestemming nodig van je ouders. Ik vond het persoonlijk ook heel erg fijn om eerst in een kledingzaak gewerkt te hebben hier leerde ik verkopen en niet bang te zijn om op mensen af te stappen. En bij websites heb ik veel kennis opgedaan voor mijn bedrijven. Mijn meest leerzame job was toch bij een bedrijf dat pas een halfjaar bestond, een start-up, hier leerde ik het opstarten van een bedrijf en aan deze ervaring heb ik nog steeds super veel aan.

   Een ding weet ik zeker, je bent nu al zo goed bezig door veel te lezen en bezig te zijn met je toekomst! Vaak is jezelf openstellen en je dromen uitspreken al genoeg om iets te laten gebeuren. Succes!

 10. Hi Aranka,

  Wat een leuk en interessant artikel. Ik ben zelf ook net begonnen met het schrijven van een businessplan voor een webshop met kinderkleding. Uiteindelijk zou ik ook graag mijn eigen kledinglijn willen beginnen. Het enige waar ik nu tegen aanloop is: hoe leg je de contacten met manufacturers in het buitenland (cross-culture problemen)? Is hier een makkelijkere weg voor dan gewoon naar Azië te reizen en daar mensen te ontmoeten, of kan ik tegen die tijd bij een platform of misschien wel via jou contact leggen als je mijn ontwerpen de moeite waard vindt? Ik vind het heel knap van je dat je hier het doorzettingsvermogen voor hebt gehad!

  Nu ik nog *-*

  1. Hi Daphne,

   Thanks! Ik ben ooit ook begonnen waar jij nu staat, vergeet dat niet. Als ik het kan dan kun jij het zeker ook. Een leverancier is erg belangrijk en voor kinderkleding hoef je helemaal niet zo ver weg er zijn in landen als Turkije ook mooie partijen. Zodra je tekeningen hebt zou ik met zo veel mogelijk mensen in je netwerk afspraken inplannen, op deze manier kunnen zij je verder helpen en contacten delen. Wellicht dat ik tzt een keer een masterclass ga doen voor mensen zoals jij die vragen hebben over het opzetten van een kledinglijn. Dan zal ik je zeker een mailtje sturen.

   Succes, you can do it!

   Liefs, Aranka

   1. Beste Aranka,

    Ik ben Epiphani en ook net begonnen met mijn eigen kleding label en ben opzoek naar een productiebedrijf dat met mij zou willen samenwerken.
    Nu blijkt wel dat het minder makkelijk gaat dan ik dacht, dus hier loop ik nu tegen aan. Het lijkt mij dan ook erg interessant om met mensen te praten en een masterclass bij te wonen als jij die gaat organiseren!

    Heb je misschien een email waarin ik het een en ander persoonlijk aan je zou kunnen vragen?

    groetjes! Epiphani

 11. hoii, ik werk samen met een vriend van mij aan een eigen kledinglijn.
  we hebben het Le Mouv genoemd… alleen twijfelen we nu over onze website…
  de website heet demosweb.eu hij is nog niet af maar we willen graag verbeterpunten van andere aanhoren, heb jij misschien tips?

  1. Hi Thalicia,
   Wat tof dat je bezig bent met ondernemen! De site, zo snel ik het kon zien ziet er goed uit. Bedenk goed dat een website continue in ontwikkeling is en pas als je live bent kom je er echt achter wat je nodig hebt. Dus, asap online zetten en met google analytics en andere slimme tooltjes meten waar de klant binnen komt en of de site naar behoren converteert. Dit kun je testen door wat vrienden en familie test orders te laten plaatsen.
   Succes!!

 12. Hoi Aranka,

  Je blog werkt voor mij erg inspirerend, dankje daarvoor! Ik ben zelf mijn droom aan het realiseren en een kledinglijn voor kids aan het opstarten. Alle begin is moeilijk. Ik weet exact waar ik heen wil en wat ik binnen 2 jaar wil bereikt hebben, alleen is de start moeilijk.

  Heb jij je laten financieren door de bank op basis van je ondernemingsplan? Zijn zij eenvoudig mee in het verhaal gestapt?

  Heb jij eerst een accountant aangesproken om een rechtsgeldige vennootschap op te starten of heb je dit allemaal tegelijk gedaan? Ik geraak momenteel niet verder omdat iedereen naar elkaar vraagt (bijvoorbeeld: zonder vennootschap krijg ik geen prijzen bij de leverancier, maar de prijzen van de leverancier heb ik dan weer nodig om mijn ondernemingsplan op punt te kunnen stellen en zo mijn richtprijzen van de kleding te kunnen opmaken).

  Wat is volgens jou het keyelement tijdens de opstartfase? Waar moet ik doorheen, welke stap overzie ik?

  Veel vragen 🙂 Alvast bedankt!

  Groeten,
  Stefani

 13. Hi Aranka,
  Wat motiverend om je verhaal te lezen! Ik ben nog heel erg nieuw en zoekende. Ik ben me nu vooral aan het oriënteren op zachte kledingmaterialen. Hoe het zit met materiaal informatie, wasvoorschriften en allergieinfo etc. Zit hier veel regelgeving aan? Dat je alles juist moet vermelden?

  Hoor het graag!

  Mvg,

  Michelle

  1. Hi Michelle,
   Hier zitten wel regels aan verbonden die ook per land verschillend zijn. Zo moet je in minimaal 10 talen aangeven wat de samenstelling is en moet er direct zichtbaar zijn in welk land de kleding geproduceerd is. Omdat je hier wel bijna op kan afstuderen is het goed om iemand te betrekken die dit allemaal al weet. Zo heb ik een fabriek met veel kennis die ze graag wilde delen. Ook met googlen kom je een heel eind.
   Succes! Liefs,
   Aranka
   P.S. mocht je nog meer vragen hebben, 7 dec spreek ik op dit event met nog een HELE inspirerende ondernemer ook in de retail https://www.eventbrite.nl/e/tickets-inspiring-influencer-3-ondernemen-in-de-retail-29363054687

   1. Hey Aranka,

    Sorry voor de late reactie!

    Het gaat goed met PolyWolves. We zijn hard aan het groeien en werken zelfs al aan het internationaal lanceren van de webshop.

    Hoop dat het bij jou net zo goed gaat. Het lijkt mij trouwens erg leuk om een samenwerking aan te gaan met bijvoorbeeld een interview of gastblog! Ik hoor graag wat je hier van vindt.

    Groet,

    Jesse

 14. Erg leuk om te zien hoe jij & ook andere hierboven begonnen zijn,
  Ik vind het zelf erg lastig om een start te maken omdat ik nog niet echt weet wat ik wil ‘ik denk zelf aan streetwear’ & hoe ik moet beginnen omdat er zoveel meer bij komt kijken dan alleen een ontwerpje..

  Leuke blog om te lezen en het geeft me motivatie om door te gaan en niet te stoppen!

  Bedankt hiervoor
  Leroy

  1. Hi Leroy,

   Een start maken is per definitie met alle nieuwe dingen moeilijk. Maar als je eenmaal start dan zal je zien dat je in een flow terecht komt. Het is inderdaad meer dan alleen een ontwerpje. Ik hoor graag waar je tegenaan loopt, ik gebruik vragen als inspiratie voor mijn blogs.

   Succes! You can do it 🙂
   Aranka

   1. Super lief om te horen dat je geïnteresseerd bent in mijn reactie!

    Het begint al bij het bedenken van een ‘goede originele pakkende’ naam..
    En ik vind het moeilijk op internet te vinden hoe je van een schets tekening nou eenmaal een eerste ontwerp laat maken, waar je dat doet en vooral hoe dat in zijn werking gaat.. ‘het blijft allemaal zeg maar in mijn kop hangen maar komt nog niet echt tot werking omdat ik er niet uitkom hoe dit allemaal gaat!

    Misschien leuk voor je blog dat je mij een paar vragen stelt waar jij aan denkt als ik hier mijn reactie achterlaat bijvoorbeeld!

    Super bedankt voor je positiviteit die jij mij geeft!
    Leroy

 15. Heey,

  Super tof om te lezen hoe je bent begonnen en helemaal omdat je niet uit de modebranche kwam.
  Ik kom er zelf ook niet uit maar vind het erg leuk om er mee bezig te zijn helemaal omdat ik tientallen ideeën heb.
  Het is dus ook erg motiverend om te lezen hoe je het opgezet en nu je droom na leeft.

  Nou vroeg ik me alleen af:
  De samples die je op vroeg waren dit stukjes stof of liet je het hele ontwerp maken en opsturen?

  En je bent meteen vrij groot begonnen of niet ?

  Ik blijf je volgen want raak er alleen maar meer geïnspireerd van.
  Thanks !! en blijf zo doorgaan !

  Greets,
  Sjoerd

  1. Hi Sjoerd,
   Thanks, ben heel benieuwd naar je plannen. Voordat je een sample opvraagt gaat er een heel process aan vooraf zoal sourcing van stoffen. Vaak omdat dit process wel even duurt maken ze van een stof die op voorraad ligt al een sample. Dit ligt wel aan de producent, iedereen heeft zo zijn eigen systeem die werkt. Ik ben vrij groot begonnen met een minimum van 500 stuks per style. Maar ik mocht wel binnen die stuks de maten en kleuren verdelen. Dit zijn voor in Azië uitzonderlijk lage MOQ’s (minimum order quanity). Succes met je plannen, houd me op de hoogte! Groetjes, Aranka

 16. Hey Aranka,

  Ik zou je nog een vraag willen stellen over patenten. Is het van toepassing voordat je je merk aan de buitenwereld bekend maakt een patent aan te vragen op je logo, naam of model. Met model bedoel ik de wijze waarop het merk gepresenteerd wordt, anders dan normaal.

  Greetz, Bradley

  1. Hi Bradley,
   Ik heb alleen ervaring met de merkrechten van mijn logo. Dit aanvragen bij biop kan soms wel 7 maanden duren. Daarom heb ik het gedaan voor de lancering. Andere patenten en octrooien ben ik niet in verder gegaan. Bij kleding is dit zo moeilijk (een sport bh is een sport bh). Mocht dit erg belangrijk voor je zijn zou ik gesprek aanvragen met iemand die hier voor gestudeerd heeft. Ik ben heel erg benieuwd naar je business. Als je live bent, let me know! Cheers, Aranka

   1. He Aranka,

    Thanks for your command again. Als ik zou mogen vragen hoelang dit bij jou geduurd heeft, je zegt zelf dat het 7 maanden kan duren natuurlijk hoeft dit niet altijd zo te zijn en welke kosten bij de merkrechten op het logo komen kijken. Zelf weet ik dat een patent kan oplopen tot circa 5 duizend euro wat ik erg veel vind voor een starter. Ik zal contact opnemen met onder andere biop zoals net genoemd. Enough work to go through & ik heb een compagnion die Engels spreekt en bracht me op een tip indien mogelijk jou site en commands in het Engels neer te zetten als je dit niet al gedaan heb!
    Salut, Bradley

 17. Hallo Aranka,

  Superleuk om te lezen hoe je dit hebt gedaan en zo ook anderen weer motiveert. Velen dromen van een eigen kledingmerk maar weinig durven die stap te zetten.
  Jij hebt het lef gehad om het ook meteen groot aan te pakken. En ook daarna is het allerbelangrijkste zoals jij ook al stelt, doorzetten.

  Zelf heb ik 23 jaar mijn sportkledinglabel met eigen productie gehad, dus ik weet hoe het is. Nu geef ik een online cursus Start je eigen kledinglijn waarbij ik startende modeondernemers help met het opzetten en zo mijn kennis en ervaring deel.

  Ik blijf je volgen!

  Groetjes, Miranda

 18. Hey Aranka,

  Super duidelijk allemaal en goed verwoord.

  Is het misschien mogelijk het adres van de fabriek die je hebt gevonden in Thailand te krijgen?
  Ik zelf heb al wat samples klaar liggen(heren kledinglijn) echter ben ik nog zoekende naar een goede fabrikant.
  Ik zat bij een fabrikant in turkije, echter leverden zij kwalitatief slechte copy’s aan

  Alvast onwijs bedankt en veel succes met Jogha en fitgirl.

  Groetjes Davy

 19. Hoi Aranka,

  Ik ben ook bezig met het opzetten van een eigen kledinglijn. Ik ben nu aan het schetsen en (zelf) ontwerpen met Illustrator. De volgende stap is het laten maken van samples. Ik hoop dat jij hier meer over kunt vertellen. Mijn schetsen moeten (denk ik) omgezet worden in een technisch ontwerp, zodat de samples geproduceerd kunnen worden. Hoe doe ik dat? En hoe moet je de ontwerpen van samples aanleveren? Ik hoop dat je mij verder kunt helpen 🙂 Thanks!

 20. Hee Aranka, bedankt voor je geweldige tips!!
  Ik heb al vanaf kleins af aan een droom om een eigen kleding lijn te staren en deze te verkopen in een winkel, echt super vet.
  Maar klein probleempje nu, ik ga weer beginnen met school (HBO) wat dus 4 jaar duurt, dus lijk me niet echt verstandig om er nu mee te beginnen (denk ik..). Ik zat dus te denken om te beginnen met een eigen t-shirt lijn om zo richting een hele kleding lijn te gaan (omdat alles natuurlijk veel tijd kost). of heb je nog andere goede ideeën voor als ik nu wil gaan beginnen?

  1. Hi Angelika,

   Een eigen t-shirt lijn is een mogelijkheid als je het naast je werk of studie op wilt zetten. Je kan de shirts customizen door ze bijvoorbeeld te bedrukken. Wat je ook kan doen is je eindopdracht of scriptie van je opleiding gebruiken om je bedrijf op te zetten. Ik weet niet of het iets te maken heeft met fashion, ondernemen, of marketing? Dan ben je in je laatste jaar in ieder geval al bezig met je droom.
   Succes!
   Liefs, Aranka

 21. Hoi hoi,

  Wat een leuk artikel. Met veel plezier heb ik het gelezen. Ik heb alleen nog maar een idee. Nog veel denkwerk en misschien daarna daadwerkelijk wel uitvoeren. Eerst maar eens lezen,lezen en veel praten.

  1. Thanks Kirsten! Wat leuk dat je al een idee hebt (veel mensen hebben namelijk geen idee ;)). Lezen en praten helpt maar gewoon doen ook! Maak een plan en aannames en ga beginnen! Door te doen kom je achter veel meer zaken dan door alleen te lezen. Ik kan mezelf soms behoorlijk “vast researchen” dat is zonde.

   Heel veel succes! Liefs, Aranka

 22. Hi Aranka,
  Ik wil zooo graag een kledinglijn beginnen alleen ik ben nog maar een tiener… Ik heb al ideeën met ontwerpen en de naam, maar op mijn leeftijd is het denk ik niet zo handig om al een eigen kledinglijn te hebben😭Wat moet ik doen?!?! Je artikel is trouwens super inspirerend en leuk om te lezen, en je legt het allemaal super leuk uit!
  Liefs Sterre💋

  1. Hi Sterre,

   Wat tof dat je nu al zulke grote dromen hebt! Als jij een kledinglijn wilt starten, laat je dan door niemand tegenhouden! Ga alle opleidingen volgen in de richting van jouw droom. Zorg dat je een netwerk opbouwt. Het juiste moment om een kledinglijn te beginnen dient zich vanzelf aan. En misschien ben je er nu nog niet helemaal klaar voor omdat je nog wat ervaring mist. Maar hey, jij weet wel wat je graag wilt, niet veel mensen kunnen dat zeggen. Dus go go go follow that dream! Liefs, Aranka

 23. Hey Aranka,

  Duidelijk en helder verhaal.

  Ik vraag me wel af: hoe ben je bij die fabrikant in Thailand terecht gekomen?

  Heb je ook een naam van de fabriek?

  Ik denk dat het voor vele anderen interessant is om met een betrouwbare fabrikant het gesprek aan te gaan.
  Voor tips en of doorverwijzingen van de fabrikant.

  Juist omdat je aangeeft dat deze heel betrouwbaar is, kan het voor anderen een hulpmiddel zijn.
  Want jou fabrikant zal vast connecties hebben.

  Mvg Ish

  1. Hi Ish,

   Ik ben via mijn investeerder in contact gekomen met de fabriek in Thailand. Deze ga ik niet met iedereen delen, helaas. We raad ik je aan in je netwerk rond te vragen, door bijvoorbeeld een LinkedIn of Facebook post te maken en om hulp te vragen! Liefs, Aranka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *