In deze 8 stappen maak jij een webshop

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en gaat je eigen webshop beginnen. Je hebt een naam bedacht en je hebt je website domein geclaimd. Maar welke pagina’s zijn nou eigenlijk onmisbaar? Wanneer is je webshop compleet met alle benodigde informatie? Hoe zorg je ervoor dat je gaat verkopen? Ik heb een checklist van 8 stappen gemaakt, zodat jij direct goed van start kan gaan met je onderneming!

1. First things first

Ten eerste: zorg dat je huisstijl bepaald is en overal hetzelfde is, zoals op Instagram en Facebook. Dit lijkt misschien niet heel belangrijk, maar je komt zo onprofessioneel over als jouw bedrijf een hele andere stijl hanteert op jouw communicatiekanalen dan op de website. Dit moet er sowieso in je brandbook:

– Doelgroep
– Missie
– Waardepropositie
– Visuele Identity (zoals kleuren en typografie)
– Moodboard
– Tone of voice

Mijn tip is om altijd een brandbook te maken. Zo weet je voor wie je jouw webshop maakt (jouw doelgroep) en dit geeft focus. Als je zonder brandbook een webshop maakt, heb je kans dat je vastloopt omdat je te breed denkt.

2. Webshop systemen

Kies een webshop systeem. Er zijn heel veel aanbieders en er zijn ook verschillende ‘huurwebshops’ waarbij je per maand huur betaalt voor je shop. Maak voor jezelf een lijstje met wat voor jou een must is om te hebben in jouw webshop systeem en baseer daar je keuze op.

Ik gebruik zelf WooCommerce, dit is een plugin van WordPress en deze raad ik zeker aan.

Wat je sowieso nodig hebt is een domein om je webshop op te draaien. Heb jij al een naam in gedachte, claim dan snel je domeinnaam. Is de domeinnaam al bezet. Probeer dan variaties. Is mijnwebshop.nl al bezet dan kun je kijken of mijn-webshop.nl nog vrij is, of mijnwebshop.eu. Bij Argeweb kun je ook meteen wordpress koppelen. 

Is uw domein nog beschikbaar?


Argeweb

Zorg ook voor goede betaalsystemen voor je blog. In Nederland is het beste betaalsysteem Mollie, deze is ook zeer mobile friendly. 

3. Maak de belangrijkste pagina’s

Als je een webshop hebt gekozen, kun je aan de slag gaan met je pagina’s. Dit zijn de belangrijkste:

 • De contactpagina is het allerbelangrijkste voor een webshop. Niets is zo vervelend als het moeten zoeken naar de contactgegevens! Hier haken je klanten op af. Zorg dat je duidelijk communiceert op welke manieren je bereikbaar bent, wanneer en binnen welk termijn zij een reactie kunnen verwachten.
 • Maak een duidelijke FAQ (Frequently Asked Questions) pagina. Dit zorgt ervoor dat klanten je niet meer hoeven te mailen, maar hier een antwoord op hun vragen vinden. Heb je bijvoorbeeld een vraag die veel terugkomt? Vermeld deze dan duidelijk in je FAQ. Sorteer je pagina op onderwerp en houd je antwoorden kort en bondig. 
 • Maak een goede about pagina en wees niet bang om hierbij persoonlijk te worden. Dit draagt enorm bij aan je betrouwbaarheid! Wees open en eerlijk en vertel waarom je deze webshop bent begonnen. Eventueel kan je ook foto’s toevoegen van jezelf / je bedrijf / je personeel. Wat wil je dat klanten echt van jou weten? Mijn about page zie je hieronder.
 • Betaalmethodes: Vergeet ook niet een pagina over de betaalmethodes, verzending, retouren en kortingscodes.
 • Verplichte pagina’s: Pagina’s die klanten waarschijnlijk niet lezen, maar wel van groot belang zijn, zijn de algemene voorwaarden en een privacy beleid. Dit kan een standaard tekst voor webshops zijn, maar ik raad aan om dit wel te laten controleren door een jurist.

Heb je veel informatie per onderwerp? Maak dan aparte pagina’s. Is de informatie beknopt? Dan kun je bijvoorbeeld verzenden en retourneren wel combineren. Maak je pagina’s duidelijk en overzichtelijk. Zorg dat je voorwaarden hier heel duidelijk naar voren komen. Dit is fijn voor je klanten, maar ook voor jou! Want hoe vervelend zijn discussies met je klanten over bijvoorbeeld retourkosten. Moeten klanten verzendkosten betalen? Maak dan duidelijk hoeveel en eventueel waarom. Zorg dat je duidelijk maakt hoe retourneren in zijn werk gaat. Hoe moet er geretourneerd worden? In welke staat? Voor wie zijn de kosten? Binnen welk termijn moet er geretourneerd worden en wanneer gaat dit termijn in? Zorg ervoor dat je hierbij de wettelijke regels in acht houdt. Zo ben je wettelijk verplicht de verzendkosten ook terug te storten bij een retournering van de gehele order, maar niet bij een deel van de order.

4. Productfoto’s

Wanneer je alle verplichtte pagina’s hebt gemaakt kun je beginnen met het leukste gedeelte, jouw producten! Ik raad je aan om veel aandacht te besteden aan de productfoto’s. Maak goede kwaliteit foto’s, waarop het product (bijvoorbeeld de kleur) en eventueel de inhoud (bijvoorbeeld bij een de Pretty Productie planner) duidelijk naar voren komt en mensen weten wat ze kunnen verwachten als ze het product bij jou kopen. Gebruik daarom ook altijd meer dan één foto. Ga je kleding verkopen, zorg dan voor een foto met het product op model en zonder met een witte achtergrond. 

5. Productinformatie

De informatie die jij geeft over een product is doorslaggevend voor je verkopen. Geef je namelijk bijna geen informatie, bijvoorbeeld over de afmetingen van een boekje, dan zullen je klanten sneller afhaken. Wat maakt een goede productomschrijving:

 • Vertel wat het product precies is. Dit spreekt bij kleding voor zich, maar je kunt daarbij wel vertellen waarvoor het geschikt is (zoals yoga) of dat er bijvoorbeeld een rits in zit of zilveren knopen.
 • Vermeld product details zoals materiaal, afmetingen en inhoud.
 • Verkoop je kleding? Vertel dan welke maat het model draagt en hoe lang zij is. Geef maat advies als iets kleiner valt.
 • Link naar de verzend- en retour informatie en eventueel een maattabel.

Wil je een kledinglijn opzetten? Lees dan eerst even deze blog.

6. Customer care

Hoe vervelend vind jij het als je dagen op een antwoord moet wachten over dat gewilde topje? Zorg ervoor dat jij dit anders doet! Ik hoop dat je dit ook je brandbook hebt meegenomen als kernwaarde, transparantie en service zijn essentieel bij klant contant. Beantwoord je klantenservice mails elke dag en geef mensen echt antwoord op hun vraag in plaats van een standaard mailtje te sturen. Een goede customer care zorgt ervoor dat klanten sneller nog een keer bij je kopen, want dat geeft vertrouwen. Vergeet ook je social kanalen niet, veel vragen komen via Instagram en Facebook binnen.

7. Verpakking is key

Heb je wel eens een super mooi pakketje binnengekregen. Echt een cadeautje? Hoe voelde dat, goed he?! Net als bij klantenservice kun je bij verpakking ook het verschil maken. Het is echt waar dat je klanten een mooie verpakking met persoonlijk bericht waarderen. Ze zullen ook sneller geneigd zijn om dit te delen op social media (= free publicity)!

8. Klanten aantrekken

Als je al deze stappen hebt gemaakt, dan is je winkel open. Maar je hebt nog geen klanten. Ik geef je 3 tips die je gaan helpen om snel klanten aan te trekken:

 1. Zet een pop-up op je website om e-mail adressen te verzamelen. Via e-mail kun je mensen makkelijk een aanbod doen
 2. Maak social kanalen aan voor jouw webshop. De 3 belangrijkste zijn Instagram, Pinterest en Facebook
 3. Schreeuw van de daken dat jouw webshop geopend is. Doe dit bij jouw bestaande contacten en vraag aan hen dit te delen. Bedenk meteen waar jouw klant nog meer te vinden is waar je over jouw webshop kunt vertellen zoals Facebook groepen.

Maak ook een marketing strategie en kalender, om jouw producten en webshop te promoten.

Wil je meer weten over hoe je een bedrijf start of laat groeien en meer klanten binnen haalt? Op 29 maart start ik weer met de Business Kickstart cursus via Instagram. 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze in de comments hieronder!

Aranka van der Voorden

Aranka van der Voorden

Leave a Replay

About Me

Ik help jou om van je passie & talent een succesvol bedrijf te maken.

Meer weten?

Must-reads

Recent Posts

Follow

Claim nu de URL van jouw nieuwe business idee

Is uw domein nog beschikbaar?

Argeweb