Krijg meer structuur in je leven met deze 10 tips

Voel jij je vaak overweldigd door alles en zou je graag meer structuur in je leven willen, maar heb je geen idee hoe? Wil je graag orde in de chaos creëren om zo meer balans in je leven te krijgen? Gelukkig is structuur aanbrengen en de balans vinden niet zo lastig als dat het soms kan lijken. Het is gewoon belangrijk om te weten waar je moet beginnen! Hieronder vind je 10 tips om structuur aan te brengen in je leven, met belangrijke aspecten zoals een goede planning maken, doelen stellen en meer. Met het lezen van dit artikel ben je meteen goed op weg!  

1. Zoom out en begin in kleine stapjes structuur in je leven aan te brengen

Vaak lijkt het ontzettend veel werk om te beginnen met structuur aan te brengen in je leven. Het probleem is meestal dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom is het belangrijk om eerst even uit te zoomen. Je hoeft namelijk niet álles in je leven te structureren, of in ieder geval niet meteen. Net als elke lifestyle change begin je met kleine stapjes. Neem een moment om te bedenken (of misschien wel op te schrijven) op welk gebied in je leven je nu tegen de meeste dingen aanloopt omdat je daar structuur mist. Ben je bijvoorbeeld altijd een kwartier op zoek naar je sleutels voordat je het huis uit gaat en kom je daardoor op veel afspraken te laat? Of vergeet je die afspraak sowieso in je agenda te schrijven en mis je ze daardoor?

In mijn ervaring zijn er vier belangrijke gebieden waarin je structuur kunt aanbrengen:

  1. Geldzaken 
  2. Productiviteit (indelen van je werkdagen)
  3. Huis (organisatie van je spullen)
  4. Sociaal leven (balans me-time vs. quality time met vrienden)

Het gaat niet werken om meteen in alle vier gebieden structuur in aan te willen brengen. Kies een gebied waar je nu de meeste obstakels bij tegenkomt en begin daarin structuur aan te brengen. Zo voorkom je ook dat je veel te overweldigd raakt door alles wat je wilt doen!

2. Vind ritme in je leven met een ochtend en avond routine

Echt! Ritme is zó belangrijk, hier begint het aanbrengen van structuur en krijg jij langzaamaan gelijk meer balans in je leven. Zorg ervoor dat je elke dag om dezelfde tijd opstaat en ongeveer dezelfde tijd weer naar bed gaat. Dat lijkt logisch, maar het zou je verbazen hoeveel mensen dit niet doen. Als jij ‘s avonds per se iets af wilt maken en daardoor later naar bed gaat, heeft dit invloed op je volgende dag. Dan werk je de volgende dag hoogstwaarschijnlijk langzamer omdat je moe bent en ga je weer tot later door, wat kan leiden tot een soort vicieuze cirkel waarbij jij het balans in je leven mist.

Als je in je ritme blijft, heb je veel meer helderheid in je hoofd en kun je productiever aan de slag. Ik raad ook aan om te beginnen met het creëren van een eigen ochtend routine, waarbij je in het eerste uur van de dag even de tijd voor jezelf neemt en zo helemaal fit en opgeladen de dag begint. Een avond routine is ook aan te raden, waarbij je bijvoorbeeld nog even een boek leest voor het slapen gaan, in alle rust nog even mediteert of de rommel even opruimt.

3. Voorkom onregelmatige werktijden

Als ondernemer ben je vaak geneigd om ’s avonds nog even door te werken of in het weekend aan de slag te gaan met je ideeën. Daar is in principe niets mis mee en juist die vrijheid is een van de fijne dingen aan ondernemen. Aan de andere kant breng je met onregelmatige werktijden een stuk meer chaos in je leven. Probeer voor jezelf vaste tijden in te stellen waar je je over het algemeen aan houdt. Het is niet erg als je daar eens overheen gaat, maar een beetje houvast kan geen kwaad. Zo maak je je dagen een stuk meer gestructureerd!

4. Sta iets eerder op

Een hoop mensen die punt 2 lezen denken meteen: maar waar haal ik dan de tijd vandaan? Je wilt er misschien niet aan denken, maar een half uur of een uur eerder opstaan kan echt een verschil maken in je leven. Gebruik deze tijd voor jouw ochtend routine en je zal merken dat je dag productiever en dus meer gestructureerd zal zijn!

5. Plan themadagen in en ga níet multitasken

Nadat je wat meer ritme hebt gevonden in je leven, kun je een stapje verder gaan en themadagen inplannen. Het is bewezen dat onze hersenen heel slecht zijn in multitasken. We kunnen het wel (of dat denken we), maar we verliezen bij elke overschakeling naar een ander onderwerp een percentage van onze capaciteit voor die dag. Als jij dus elke dag bezig bent met allerlei facetten in je bedrijf of baan, ben je steeds minder effectief bezig. Zonde van je tijd!

Om dus juist wat meer structuur in je leven te vinden is zinvol om themadagen in te plannen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat elke vrijdag administratie dag is. Op die dag zoek je bonnetjes bij elkaar, doe je wat boekhouding, etc. Mocht je op dinsdag dus een bonnetje tegenkomen waar je iets mee moet, leg deze dan opzij voor vrijdag en ga er niet meteen mee aan de slag. Uiteindelijk ben je op die manier veel productiever bezig doordat je hersenen minder hoeven te schakelen!

6. Houd je doelen voor ogen

Weet waar je hard voor aan het werken bent. Het is harstikke belangrijk om doelen te stellen om zo je focus niet te verliezen. Met jouw doelen voor ogen weet jij weer waarom het zo belangrijk is om de structuur in je leven te creëren en is het uiteindelijk een piece of cake!

Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons artikel met 5 tips om haalbare doelen te stellen.

7. Een goede planning maken is key

Alles valt of staat bij het maken van een goede planning! Naast doelen stellen is het harstikke belangrijk om aan het begin van de week een overzicht te maken van alles wat je moet doen. Zo heb je alles meteen op een rijtje en voorkom je dat je aan het einde van de week nog allerlei last-minute taken moet doen. Deel ze daarna in per dag en reserveer daar tijd voor in je planning.

Gebruik een handige planner voor het maken van je planning

Vind je een planning maken lastig en weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik daar een handige planner voor, zoals onze Pretty Productive planner. Hierin kun je je belangrijke to do’s kwijt en focussen op het behalen van je doelen. Zo heb je al je to do’s, notities, afspraken en ideeën bij elkaar en kun je er effectief mee aan de slag. Op deze manier begin je elke week super gestructureerd en doelgericht!

structuur aanbrengen in je leven

8. Ruim regelmatig op

Wanneer je chaotisch bent en structuur mist in je leven, kan het nog weleens gebeuren dat je leefomgeving ook chaotisch is. Dan gebeurt het algauw dat je in een soort vicieuze cirkel terecht komt, want de chaos in je leefomgeving kan weer zorgen voor mentale chaos. Daarom is het dus belangrijk om dagelijks de tijd te nemen om je werk- en leefomgeving op te ruimen. Als je dagelijks opruimt geef je jezelf meer rust en ruimte (zowel fysiek als mentaal) dan wanneer je één keer in de maand een opruimwoede hebt.

Voeg dit bijvoorbeeld toe aan je avond routine en neem voordat je gaat slapen de tijd om de boel even weer op orde te krijgen. Zo heb jij in no time meer structuur in je leven!

9. Houd je laptop organized

Hetzelfde idee geldt voor je laptop: maak mappen voor al je bestanden en foto’s en zorg dat je hier structuur in aanbrengt. Het kan heel snel gebeuren dat je allerlei belangrijke documenten niet kan vinden doordat je er een zooitje van hebt gemaakt. Als je ervoor zorgt dat elk bestand altijd meteen in het goede mapje terecht komt, breng jij meer structuur aan in je leven en zal je toekomstige jij je erg dankbaar zijn!

10. Plan voldoende tijd voor jezelf in

Terwijl je hard bezig bent structuur in je leven aan te brengen, kun je soms weleens doorslaan en maar aan een paar belangrijke gebieden van je leven denken, zoals geldzaken en productiviteit. Wat natuurlijk het belangrijkste is, maar wat we nogal eens vergeten, ben jij zelf. Plan dus ook voldoende me-time in! Wees ook zeker niet te streng voor jezelf als iets toch een keer niet lukt. Vaak is het gewoon even een teken dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt als je gewoonweg het puf niet hebt om iets te doen. Daarom is me-time en selfcare zo belangrijk om mee te nemen en behoud je makkelijker structuur in je leven.

Begin vandaag nog met structuur aanbrengen in je leven! Heb jij nog handige tips voor onze lezers voor meer structuur en balans in hun leven? Deel dit dan in de comments hieronder!

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Leave a Replay

About Me

Ik help jou om van je passie & talent een succesvol bedrijf te maken.

Meer weten?

Must-reads

Recent Posts

Follow

Claim nu de URL van jouw nieuwe business idee

Is uw domein nog beschikbaar?

Argeweb