Workshop ondernemen

workshop ondernemen

Zoals ik in mijn laatste artikel al zei ben ik ArankaWorld begonnen om anderen te inspireren, motiveren en mijn kennis mee te delen. Vorige week had ik 2 mogelijkheden om dit te doen. Tijdens Webrand2gether in Amsterdam met een workshop ondernemen en Ambitieuze Meisjes meet-up met 100 girlbosses. Onderstaand een kleine recap van de twee events, mijn tien learnings en de slideshare workshop ondernemen.

Ambitieuze Meisjes

Al heb ik vaker gepresenteerd, dit was de eerste keer zonder beamer en bekende keynote presentatie. Ik moest “gewoon mijn verhaal doen”, oh-my wat spannend! Ik begon met vertellen dat het bedrijf Jogha eerder bestond dan #FITGIRLCODE, over het avontuur van investering ophalen en de productie van een kledinglijn. Om ervoor te zorgen dat ik nog iets mee kon geven sloot ik mijn talk af met 10 learnings tijdens het starten van mijn bedrijven:

 1. Maak een businessplan, leer hier hoe je een businessplan maakt die je verder gaat helpen. Jouw idee is geld waard! Onderschat dit businessplan niet en laat mensen een geheimhoudingsverklaring tekenen die jouw plan willen lezen.
 2. Laat (het gebrek aan) geld niet de reden zijn dat je niet start met je onderneming. Als je plan goed is dan zal geld niet het probleem zijn.
 3. Bouw je bedrijf op iets waar je passie voor hebt. Het alleen leuk vinden is niet genoeg. In de presentatie onderaan deze post staat een simpele oefening hoe je er achter komt wat je passie is en hoe je hier een business idee van kan maken.
 4. Wees flexibel: met de mensen om je heen, met jezelf maar ook met je bedrijf. Als ik ervoor had gekozen om traditionele retail kanalen te gebruiken zoals de bank mij vriendelijk maar dringend adviseerde dan had ik nu pas kunnen lanceren. Als ik van de meiden op kantoor eis dat ze elke minuut die ze werken verklaren, dan gaan ze ook geen minuut langer werken dan nodig. Flexibiliteit is key.
 5. Geloof in jezelf en in je onderbuik gevoel.  Ook als het brutaal of eigenwijs voelt, in deze video vertel ik meer over hoe ik daar achter gekomen.
 6. Laat je wel helpen. Een controlefreak zijn is niet iets waar je trots op kan zijn.
 7. Laat je niet leiden door eventuele beren op de weg. Natuurlijk is jouw eerste idee niet de beste, Ik heb ook een tijdje sieraden gemaakt, heb alle benodigdheden voor een nagelstudio en een fashion blog gemaakt voor kleine vrouwen (slecht plan want dat zijn er niet zo veel in Nederland).
 8. Jij bent uniek, jouw verhaal is uniek, use it! Steek mensen aan met je enthousiasme en zorg dat jij jouw verhaal, jouw elevator pitch kan dromen. Je weet maar nooit wanneer je iemand tegenkomt die je kan helpen.
 9. Jouw netwerk is geld waard. Link met iedereen die potentieel belangrijk kan zijn. Wees oprecht geïnteresseerd, ook als je er nu niets aan hebt. Voor karma punten maar ook omdat dit de “bedrijfscultuur” van start-ups en ondernemers is. We help eachother. Ik ben door veel mensen geholpen, daarom heb ik arankaworld.com gemaakt. Hier kan ik hopelijk startende ondernemende vrouwen laten zien dat het voor iedereen mogelijk is.
 10. Wees bescheiden maar niet onzeker: ik was was geïntimideerd door mensen met meer ervaring. Ik heb nieuws voor je: die weten het ook niet altijd. Dit is jouw bedrijf, niemand heeft zo veel tijd gestoken in het vormen van dit bedrijf als jij. Jij bent de kapitein op dit schip, now act like it!

Webrand2Gether

Gelukkig mocht ik tijdens mijn workshop ondernemen van webrand2gether in Amsterdam wel mijn trouwe houvast vol met spiekzinnetjes en quotes erbij houden. Met presentaties van mede girlbosses Marlieke Koks (cottonandcream), Selina Marin (thisisalter.nl) en Cindy van der Heyden (COTTDS) en een geweldige video door Joyce Meursing (justlikesushi.com) was het event een super ervaring. Nieuwsgierig naar de quotes en presentatie, check de onderstaande slideshare.

 
Ben jij naar een van de meet-ups gegaan? Let me know wat je ervan vond!
 

6 Comments

 1. Dankjewel dat je dit zo deelt in een blogpost. Heel fijn, om als een soort – mijn hemel ik klink echt als een heel oud persoon/ouder/docent maar dat valt best wel mee – naslagwerk te hebben 🙂 En dankjewel, dat ik je mocht ontmoeten. Dat was leuk!

  1. Het was ook heel leuk om jou te ontmoeten Mell. Ik leg nu pas de link tussen jou en je site (die ik al vaak bekeken heb). Komt waarschijnlijk doordat er vorige week zo veel mensen en vragen waren, mijn grijze cellen niet optimaal konden werken ;). Vind jouw blog super leuk geschreven, de vergelijking van een grote note to self klopt helemaal!:)

 2. Echt heel leerzaam om via jou een kijkje in de keuken van het ondernemen te mogen nemen! Nu vraag ik me alleen iets af. Jij zegt dat geld geen obstakel moet vormen, en daar ben ik het zeker mee eens, maar hoe heb je dit aangepakt toen je Jogha ging opstarten?
  Liefs!

  1. Hi Marlieke,
   Leuk om te horen dat je mijn blogs handig vindt! Ik ben toevallig bezig met een artikel over financiering ophalen. Daarin zal ik mijn ervaring en aanpak uitleggen plus nog wat opties voor andere mogelijkheden. Dit artikel zal ik zondag plaatsen. Liefs, Aranka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *