Zo schrijf je een businessplan

businessplan schrijven

Een van de opmerkingen die je als start-up vaak krijgt is “Het geld, dat komt wel”, bloed irritant vond ik dat. Vaak kwamen die opmerkingen van mensen met geld, lekker makkelijk dus. Nu gebruik ik het zelf ook om beginnende ondernemers mee te verwarren, maar dan zeg ik er achter aan: als je plan maar goed is!

Het schrijven van een goed business plan volgens sommige mensen outdated en helemaal niet meer de manier hoe start-ups werken. Ik zie het nut van een plan zeker in. Een businessplan met je niet zien als een obstakel wat je moet overkomen voordat het ondernemen begint. Zie het plan als jouw canvas, als steun. Jouw plan zal ervoor zorgen dat je over de belangrijke dingen goed nadenkt en zal je behoeden voor fouten.

Ik maak zelf gebruik van The business Model Canvas. Deze one-page businessplan moet iedere ondernemer in kunnen vullen voor haar bedrijf. Dit moet er allemaal op je canvas komen te staan:

 • Je doelgroep: wie gaat jouw product kopen? Het is belangrijk dat jij alles van jouw doelgroep weet. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel geld ze te besteden hebben. Maar ook hoe ze het liefst aangesproken worden. Specificeer de wensen van jouw doelgroep zo goed als je kan.
 • Waardepropositie: dit klinkt ingewikkelder dan het is. Omschrijf wat jouw product uniek maakt ten opzichten van de concurrent. Wat is de toegevoegde waarde van jouw merk? Vaak richten veel businessplannen zich op een “probleem”. Bij een kledingmerk los je niet vaak een probleem op, maar je kan wel iets neerzetten wat er echt nog niet is en dat is waardevol.
 • Klant relatie: hoe heb jij contact met je klanten? Dit is erg belangrijk, je moet de klant namelijk niet alleen binnen trekken maar ook houden. Investeren in deze realiteit zal een deel zijn van je strategie, één die nooit stopt.
 • (Verkoop) kanalen: beschrijf de marketing en distributie strategie. Je moet goed weten hoe je jouw product bij je klant in zijn hoofd en in huis krijgt.
 • Inkomsten stroom: maak je verdienmodel zo duidelijk mogelijk. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Omschrijf ook hoe je dit gaat bereiken.
 • Key resources: dat zijn de belangrijkste hulpbronnen (personeel, computers, designs) die nodig zijn om je waardepropositie te bereiken. Belangrijk is dat je deze resources goed omschrijft en onderbouwt waarom deze nodig zijn; dit zijn de kosten in je bedrijf waar je later investering voor nodig hebt.
 • Key activities: de belangrijkste kernactiviteiten in je bedrijf, dus simpelweg: wat ga je doen om je doel (waardepropositie) te bereiken. Dit is in het geval van een kledingmerk: het maken van een kwalitatief product dat beter (bijvoorbeeld qua pasvorm) is dan die van de concurrent.
 • Partners: dit onderdeel is voor een starter onmisbaar. Want hier omschrijf je welke (strategische) partners jouw bedrijf nodig heeft om je aan te vullen. In sommige gevallen vul je elkaar aan en hoeft dit geen geld te kosten.
 • Kosten: nu je weet wat je nodig hebt, moet je inschatten wat het gaat kosten. Specificeer wat je vaste (personeel) en variabele (inkoop) kosten zijn.
 • Inkomsten: waar verdient jouw bedrijf geld mee? Omschrijf je prijsstrategie die ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf meer waard wordt.

Voor al deze punten geldt: onderzoek zo veel mogelijk wat je opschrijft zodat je het kunt onderbouwen als je vragen erover krijgt. Neem je businessplan heel serieus! Een goed businessplan zal ervoor zorgen dat je een bedrijf start die uniek is en waar toekomstperspectief in zit. Wanneer je investering gaat ophalen – en geloof me, dat ga je doen – dan zullen investeerders vragen naar je businessplan. Good luck!

Wil jij weten hoe je jouw businessplan ook daadwerkelijk kan realiseren? Doe dan mee met de Business Kickstart Insta Course op 29 maart, waarin ik je in 7 dagen leer hoe jij je bedrijf kan opzetten.

17 Comments

 1. Hoi Aranka! Super leuk maar vooral handig die tips voor ondernemen! Toevallig ben ik op dit moment bezig met het schrijven van een ondernemersplan voor mijn tweede bedrijf! Keep up the good work en wat hou ik toch van girlbosses! WHIOE je krijgt er zoveel energie van. Inmiddels heb ik alweer 17 jaar een eigen bedrijf (Dans-, ballet- en theaterschool) and I love it! Succes met alles nog en natuurlijk enjoy!!! X Deb

  1. Hi Debby! Wat leuk dat je al aan bedrijf 2 bezig bent! Wat voor soort bedrijf gaat dit worden? Ik zal het weekend een blog plaatsen over het starten van een merk. Als je vragen hebt, let me know! Dan schrijf ik er een leuk artikel over. Succes xx

 2. Heerlijk, lekker duidelijk en efficiënt omschreven.
  Ik vroeg mij alleen af of er toevallig ook nog ergens een blogpost is over investeerders vinden?
  Dat is voor mij namelijk de hamvraag; de voor -en nadelen van investeerders t.o.v. crowdfunding, en hoe je uberhaubt een investeerder vindt!
  En ook hoe hij/zij je merk verder beïnvloedt.

  Verder: ga zo door!

  1. Hi Jiska, leuk om te horen! Ik ben al erg lang bezig met mijn blog over financiering van je bedrijf. Ik zal zeker ook de voor- en nadelen van alle vormen meenemen (voor zover ik er het weet). Schrijf je in voor newsletter dan krijg je een berichtje wanneer de blog gepost is. Ik ben deze week een winkel aan het openen in Rotterdam (op de coolsingel) waardoor het schrijven van blogs even geen prio hebben. Maar hij komt er, ik beloof het!

 3. Hoi Aranka. Wat een heerlijke positieve website en blogs maak je. Heel motiverend/inspirerend om door te gaan met het schrijven van mijn businessplan. Ik heb ook al een aantal tips van je gebruikt. Dank daarvoor!
  Inmiddels ben ik aangekomen bij het schrijven van mijn marketingplan, maar als ik hierover ga lezen, kom ik alleen maar de 5P’s of 4C’s marketingmix tegen, wat mij allemaal niet echt aanspreekt. Eigenlijk hoopte ik dat jij een betere variant hiervoor hebt. Misschien heb ik niet goed gezocht, maar kan er helaas niks over vinden op je site. Er zal toch ook wel een manier zijn om een marketingplan op te zetten wat meer aanspreekt, ook voor mensen die geen marketingopleiding hebben gevolgd? Of stel ik nu een hele gekke vraag…

  Hopelijk heb je weer een motiverende tip! 😉

  Groetjes,
  Marleen

  1. Hi Marleen, bedankt voor de complimenten! De marketingmix van vroeger zijn best wel achterhaald. Een modernere aanpak ken ik niet goed daarom ben ik zelf bezig met een Elearning (ebook met video’s) hoe je dit aanpakt. In het eerste kwartaal van dit jaar kun je hieraan meedoen. Ik zal er sowieso veel over schrijven maar voor mensen die bezig zijn met een merk op te zetten maak in dit programma. Ik hoop dat je je inschrijft voor mijn mailinglijst dan houd ik je op de hoogte van de lanceerdatum! Liefs, Aranka

 4. Hey Aranka,

  Tof dat je zo een blog maakt als eerste, de oude versies van een merk oprichten achterhaald hebt en hierover vernieuwende input geeft.
  Ik zelf ben ook bezig met een merk en ben de puntjes op de i aan het zetten, ondanks dat de “laatste” fase bereikt is ga ik je bussines model zeker gebruiken, dit is waar ik nog naar zocht.
  Beginnen van een scratch lijkt erg makkelijk in eerste instantie maar daar weet je natuurlijk alles van dat dit erg tijdrovend is en er momenten komen dat je hier moedeloos van wordt. Gelukkig heb ik mijn inspiratie en kracht gevonden om hier toch mee door te gaan maar dat geldt niet voor iedereen.
  Ik wordt graag op de hoogte gehouden van je blogs en schrijf me bij deze ook zeker in. Ga vooral zo door!Het inspireren van mensen om daadwerkelijk hun dromen na te jagen kan je alleen maar respect voor hebben!

  1. Hi Bradley,

   Thanks voor je mooie comment. Ik ben blij dat je wat aan dit model hebt. Ik hoop snel meer van mijn learnings te kunnen delen! Ik ga nu sowieso even je andere vraag beantwoorden. Liefs, Aranka

 5. Hey Aranka,

  Als eerste bedankt voor je snelle reactie! Ik zie dat je de vraag zou beantwoorden, zelf kan ik mijn vraag die ik gesteld heb niet terug vinden net als jou reactie hierop. Het zou ook kunnen dat je dit later zou willen beantwoorden, a little confused,

  Greetz
  Bradley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *