Zo zet je een succesvolle crowdfunding campagne op

crowdfunding campagne opzetten

Omdat crowdfunding nog voor veel van jullie een mysterie is, leg ik vandaag uit wat het precies is. Daarnaast heb ik tips voor jullie hoe je een mega succesvolle crowdfundingcampagne opzet van Nathalie van Wijkvliet! Nathalie is marketing manager bij Ockel Computers, de succesvolle Nederlandse hardware start-up die in 1,5 jaar tijd meer dan 1,3 miljoen dollar aan crowdfunding op wist te halen en nu zelfs officieel partner van Microsoft en Intel is.

But first, wat is crowdfunding?

Crowdfunding is super hip, iedereen is ermee bezig! Het is ontstaan in Amerika en het werkt als volgt: jij hebt een product of dienst die je graag wilt verkopen, maar je hebt niet genoeg geld. Bij crowdfunding stel je een moneygoal in en je plan gaat vaak alleen door als dit doel behaald is of als je er een bepaald percentage van hebt behaald. Zo kan crowdfunding een hele goede manier zijn om startkapitaal te bereiken, maar ook om te testen of je idee wel bij het grote publiek aanslaat.

Je hebt verschillende soorten crowdfunding:

Met product

Heb je een product wat je op de markt wilt zetten, maar nog niet genoeg kapitaal voor de productie? Dan kun je je producten verkopen in een soort pre-sale op een daarvoor bedoeld platform. Voor de koper is het natuurlijk leuk dat zij jouw creatieve idee helpen supporten en onderdeel zijn van het begin van jouw verhaal. Je hebt alleen een prototype, maar nog niet alle producten gemaakt. Wanneer jij je budget bereikt hebt, ga je pas in productie. Lukt het niet om je doel te behalen, dan krijgt in sommige gevallen iedereen zijn geld terug. Dit verschilt per crowdfunding platform.

Op deze manier loopt jouw klant weinig risico en jij ook. Bij het produceren van producten is vaak het grootste geldprobleem de voorfinanciering van de producten. Daarnaast weet je nog niet goed hoeveel interesse er is in het product. Ook na het doen van research kunnen veel mensen zeggen het product te willen kopen, maar in de praktijk is er een groot verschil tussen wat mensen zeggen en wat ze uiteindelijk doen. Bij een crowdfunding weet je zeker hoeveel producten er verkocht zijn voor je in productie gaat. Het is voor een ondernemer belangrijk om te weten hoe groot de productie is. Want, hoe meer producten je produceert, hoe goedkoper de kosten per product zijn.

crowdfunding campagne opzetten

Het klinkt misschien heel makkelijk, maar een crowdfunding campagne moet je niet onderschatten. Eigenlijk is het een pre-lancering van je merk. Je moet mensen het vertrouwen geven dat ze er goed aan doen om in jouw bedrijf te investeren. Je hebt immers nog helemaal niets bewezen, er zijn geen product reviews of ervaringen van gebruikers. Het gaat veel verder dan de verkoop van een product, het is een hele klus. Je hebt een eigen pagina welke je kunt zien als jouw sales pitch. Op de meeste crowdfunding platformen kun je een video pitch maken waarin je jouw bedrijf presenteert en je doelstellingen. Deze pagina moet breed verspreid worden; hier maak je een marketing en PR strategie voor. Op de pagina kunnen ook vragen gesteld worden en je moet regelmatige update momenten inlassen, bijvoorbeeld als je een bepaalde mijlpaal bereikt hebt. Ook ben je nog niet klaar nadat je het gelddoel bereikt hebt. Dan verwachten je kopers dat ze op de hoogte gehouden worden. Dit zijn je eerste klanten, deze wil je in de watten leggen zodat ze hierna nog een keer kopen maar dan via jouw eigen platform. Bekende voorbeelden van crowdfunding platformen zijn Indiegogo en Kickstarter.

Verkoop aandelen

Heb je geen product? Dan kan crowdfunding nog steeds een optie voor jou zijn! Je kunt bijvoorbeeld je aandelen verkopen aan consumenten op platformen zoals Symbid (uit Rotterdam). Of geld lenen van consumenten bij Crowd About Now.

Dit proces is niet per se makkelijker dan wanneer je producten verkoopt. Als je aandelen verkoopt, moet er een waardering gedaan worden van je bedrijf. Je moet genoeg kennis hebben om aannames te kunnen maken van de komende jaren en het rendement wat je verwacht te maken op dit geld. Geld lenen kost geld (sorry dat ik als een radio reclame disclaimer klink) maar het is waar: als je geld leent, dan betaal je rente over dit geld. Ook zal er een soort onderpand gevraagd worden welke persoonlijk is, bijvoorbeeld dat wanneer jij je periodieke aflossingen niet haalt, jij persoonlijk voor een percentage van het bedrag garant staat.

Succesverhaal Ockel

Ik ben voor dit artikel op zoek gegaan naar een goed voorbeeld van een bedrijf dat succesvolle crowdfunding campagnes heeft gedaan en ons mee wil nemen in de do’s and don’ts. Ik vond Ockel, zij lanceerden in 2015 hun 1e campagne voor de Ockel Sirius B: een complete Windows 10 computer op broekzakformaat. Super handig, zo hoef je je laptop niet overal mee naartoe te slepen! Binnen 24 uur was hun 1e funding doel gehaald, de teller staat nu op meer dan 1,3 miljoen dollar, en Ockel is bezig met de lancering van hun 3e model!

crowdfunding campagne opzetten

Ik kwam in contact met Ockel en vond hun verhaal zo inspirerend dat ik het graag met jullie deel! Ik sprak Nathalie van Ockel en vroeg haar naar hun succes en learnings:

Waarom zijn jullie begonnen met crowdfunding?

Het product was al klaar om te lanceren. Crowdfunding was niet het plan, maar we kwamen op een beurs iemand van Indiegogo tegen, die zei dat crowdfunding juist heel goed was als voorfinanciering. Zij zagen iets in de Ockel Mini PC en hebben ons overtuigd om een campagne bij ze te starten. Dat het zo’n succes zou worden en we binnen 24 uur ons doel al zouden halen, hadden we echt niet verwacht.

crowdfunding campagne opzetten

Hebben jullie ook een niet succesvolle crowdfunding meegemaakt?

Jazeker, we hebben drie campagnes op Indiegogo gestart en ook één op Kickstarter. Een van de Indiegogo campagnes is niet gelukt. Dit was voor ons andere merk Avanca: een draadloze sport headset waarbij je de kleur van de kapjes zou kunnen aanpassen zodat hij bij elke outfit past. Voor dit product hadden we 50.000 dollar nodig. De campagne haalde niet het doel, maar dit hebben we helemaal niet als erg ervaren! Crowdfunding kun je goed als een test zien, je kunt er ook achter komen dat de markt er nog niet klaar voor is. Achteraf hadden we dit wel kunnen weten als we een kleine focusgroep hadden gehouden met de doelgroep. Een mislukte campagne is geen ramp, bijna 70% van de crowdfunding campagnes redt het niet. Je hoort vaak alleen de succesverhalen, maar dit soort verhalen horen er ook bij!

Wat hebben jullie geleerd van de crowdfunding campagnes?

Wat we geleerd hebben naar aanleiding van de eerste campagne is dat je, ruim voordat je lanceert, al met marketing en promotie moet starten. Wij hebben ook te lang gewacht met promotie. Het is heel erg belangrijk om voor de start al herrie te gaan maken. Journalisten en bloggers hebben het druk, als je bij de start pas gaat promoten dan ben je eigenlijk al te laat.

Bij de eerste crowdfunding campagne begonnen we 1 week van te voren, bij de tweede is de promotie 6 weken van te voren gestart. Deze pre-campagne is zo belangrijk!

Daarnaast is opvolgen ook heel erg belangrijk. Nadat je het geld binnen hebt kun je niet in een zwart gat verdwijnen om je product te maken. Bij onze eerste campagne hebben we niet genoeg updates gegeven. Hier kwamen we achter doordat we veel vragen kregen via het forum wanneer er een update kwam. In onze nieuwe campagne hebben we dit anders aangepakt. We geven veel technische updates maar ook laten we zien wie er aan het product werken. Bij crowdfunding kopen mensen het product vóór het geproduceerd is, dus tot die tijd moet je het contact warm houden. Ook als er iets mis gaat moet je hier transparant in zijn. We hebben een vertraging gehad bij een van de producten, dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een onderdeel uitverkocht is. Als je dit open en transparant communiceert dan is dit geen probleem. De community begrijpt het dan heel erg goed!

Heb je nog laatste tips wanneer je een crowdfunding campagne wilt opzetten?

  1. Bedenk ook goed wat je gaat doen als je campagne veel succesvoller is dan dat je van te voren had bedacht. Goed voorbeeld: the coolest cooler. Deze is failliet gegaan na het ophalen van 14 miljoen dollar.
  2. Vraag om reviews zodat je ervan kunt leren. Wij vroegen om een review van het product maar uiteindelijk kregen we ook reviews over het bedrijf en hoe onze customer service is. Reviews zorgen voor meer betrokkenheid als je ook echt iets met de tips en meningen doet.
  3. Bedenk goed hoe je het met de logistiek van de zendingen gaat doen. Wij hebben een keer een zending een dag voor kerst verzonden. Toen kregen wij eerste kerstdag heel veel vragen over het product. Hier waren we dus niet klaar voor, iedereen was vrij!
  4. Stuur een week van te voren een mail dat je de levering gaat doen. Vraag ze om hun adres te controleren.
  5. Bereken je verzendkosten en verpakkingskosten ook in de prijs van het product. Vooral als je internationaal wilt verzenden, kan dit heel duur uitvallen als je hier niet op gerekend hebt.

Heb jij de ambitie om voor je bedrijf een crowdfunding campagne te starten? Of heb je het al een keer gedaan en kun je nog een succes verhaal met ons delen? Let me know in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *